بازدید 57311

سیاست خارجی را از خیابان‌ها جمع کنیم

گفت‌و‌گوی تابناک با محمود سریع‌القلم
کد خبر: ۳۳۴۴۸۵
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۱ 27 July 2013
در شرایطی که چند روزی بیشتر به زمان آغاز به کار رسمی دولت جدید‌ نمانده، گمانه‌زنی درباره روندی که این دولت در مورد مسائل گوناگون داخلی و خارجی در پیش خواهد گرفت، به یکی از مهم‌ترین مسائل این روزهای محافل گوناگون تبدیل شده است. بی‌گمان، یکی از مهم‌ترین حوزه‌های مطرح که به ویژه در سال‌های اخیر اهمیت بیشتری یافته، حوزه سیاست خارجی است. در این رابطه با دکتر محمود سریع‌القلم به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم.

دکتر محمود سریع‌القلم، استاد دانشگاه شهید بهشتی‌ در گفت‌و‌گویی به مهم‌ترین مسائل مطرح درباره سیاست خارجی کشور و چشم‌اندازهای آتی در این حوزه در دولت جدید پاسخ گفته که در هفت محور عمده‌ به شرح زیر است‌:

۱ ـ روند سیاست خارجی ایران در هشت سال گذشته را چگونه ارزیابی می‌کنید و مهم‌ترین کاستی‌های آن ‌‌در چه محور‌ها و موضوعاتی بوده است؟

اگر بخواهیم مؤدب باشیم که طینت ایرانیان است و نسبت به کسانی که متفاوت هستند منصفانه قضاوت کنیم و بر آنها القاب نگذاریم، باید گفت عملکرد هشت سال گذشته در سیاست خارجی مبتنی بر کم دانشی و بی‌دانشی بوده است. گروه بسیار کوچکی که سکان سیاست خارجی را در دست داشتند، نسبت به محیط بین‌المللی، حس داشتند و نه شناخت؛ حس تعارض، حس تقابل، حس نفی. عصبانی بودند. این‌‌ همان ادامه «مکتب هیجان» در سیاست بود. ما ایرانی‌ها در زمینه‌های بسیاری از جمله معماری، هنر، موسیقی، ادبیات، مهندسی و پزشکی ‌میراث‌داریم و باید هم افتخار کنیم؛ اما در سیاست هنوز تابع حس، مزاج، عصبانیت و رفتارهای واکنشی هستیم. بسیار باید تربیت شویم تا منطق و عقلانیت بر رفتارهای ما حکمفرما شود. این که ما هر آنچه ‌می‌خواهیم پشت تریبون به هر ملتی، دولتی، واقعه‌ای و پرچمی می‌گوییم، ناشی از احاطه هیجان بر زبان ماست. طبیعی است که این عملکرد مبتنی بر هیجان و غریزه، پیامدهای جدی داشته باشد. می‌گویند که زمان تصمیم به قتل در بیشتر موارد کمتر از یک دقیقه است. وقتی شخص عصبانی می‌شود، رفتارهای نامعقول از او انتظار می‌رود. همچنان که سیگار برای قلب مضر است، هیجان و مزاج نیز برای سیاست زیان‌آور است.

این دولت با عصبانیت تمام و بدون بررسی‌های لازم فکری، سراغ واقعه‌ای حدود هفتاد سال پیش در آلمان رفت و این خود محرکه‌ای شد تا ۳۴ قطعنامه توسط اتحادیه اروپا، سازمان ملل و آمریکا ‌علیه ایران صادر شد و وضع اقتصاد ما را به شرایط امروز رساند. اگر یک حقوقدان در آن گروه کوچک بود و موارد پیشین بین‌المللی را گوشزد می‌کرد، تلاش می‌شد تا پرونده هسته‌ای ایران از آژانس بین‌المللی در وین به شورای امنیت در سازمان ملل ارجاع نشود. بسیار مفید خواهد بود اگر متفکرین دینی در کشور ما توضیح دهند آیا این عملکرد‌ها ارتباطی با اصول فکری دینی داشته است؟ آیا می‌شود انسان تفنگی را بردارد و به پاهای خود شلیک کند و خود را فلج کند؟ می‌دانیم دین مبانی عقلی و منطقی دارد و با عصبانیت و هیجان مبارزه می‌کند. متأسفانه مجلس ما هم که منتخب ملت است و باید منافع عامه را مد نظر داشته باشد، نسبت به عملکرد سیاست خارجی سکوت کرد. ۶۳ درصد درآمد نفت ایرانی در ۱۰۸ سال گذشته از مظفرالدین شاه تاکنون در همین هشت سال گذشته بوده است. این ثروت بیش از ۷۰۰ میلیارد دلاری می‌توانست ما را یکی از ارکان قدرت منطقه‌ای کند و ایرانی، محترم‌تر و با عزت‌تر زندگی کند. دیپلماسی ما به جایی رسیده که از اکوادور می‌آیند به کنفرانس سوریه در تهران تا سرنوشت آن کشور را رقم زنند.

در این دوره، روابط ما با اروپا و جهان عرب قفل شد. با تعدادی از همسایگان، روابط ما تقریباً تعطیل است. آسیایی‌ها بیشترین سوء‌استفاده را از ما کردند. بانکداری، کشتیرانی، بیمه و صادرات نفت ما تحریم شد و ما بناچار به افراد و پول نقد متوسل شدیم تا زندگی روزمره را مدیریت کنیم و ده‌ها مشکل اداری و مالی پدید آمد. تأکید می‌کنم اشکال اساسی در نبود یک سیستم فکری و ‌نیز دانش است.

رسانه‌ها و مجلس هم کارویژه انتقادی ندارند تا افکار و سیاست‌های اشتباه و بر خلاف منافع ملی را اصلاح کنند. زمانی در دهه ۷۰ و بخشی از ۸۰، دفتر مطالعات وزارت خارجه مرکز رفت و آمد دیپلمات‌ها و محققان برجسته جهانی بود؛ اما در سال ۱۳۸۶، ۷۵ مؤسسه تحقیقاتی در جهان، مجموعه پژوهشی وزارت امور خارجه را تحریم کردند و آنجا تبدیل به خانۀ ارواح شد. اصالت عقل را در سیاست نپذیرفته‌ایم. تخصص و دانش مقدم است بر دوستی‌ها، تبعیت‌ها، مزاج‌ها و هیجان‌ها.

امروز شرایط سیاست خارجی ما حتی از سال‌های اول انقلاب و دورۀ جنگ تحمیلی هم سخت‌تر است. طی سال‌های گذشته، موضوعات سیاست خارجی اولویت نداشتند و تقدم و تأخر خود را از دست داده بودند. انرژی سیاست خارجی همه جا پخش بود و حالت فی‌البداهه داشت. متوجه پیامدهای سخنان و عملکرد‌ها نبودند. روابط بین‌المللی ما به حداقل خود رسیده است. در مقام مقایسه با دوبی و استانبول، فرودگاه بین‌المللی ما در حداقل فعالیت خود است.

در توضیح المسائل می‌گوید: شکستن نماز واجب از روی اختیار حرام است، ولی برای حفظ مال و جلوگیری از ضرر مالی یا بدنی مانعی ندارد. چطور ما از طریق عملکرد هیجانی و مزاجی در سیاست خارجی در این حد به خود و به اقتصاد کشور لطمه زدیم و شبکه وسیعی از فساد مالی متشکل از ایرانیان و غیر ایرانیان برای انتقال کالا و خدمات ایجاد کردیم. باید مؤدبانه قضاوت کنیم؛ از یک طرف بی‌دانشی است و از سوی دیگر فقدان انتقاد نهادهایی مانند رسانه‌ها و مجلس که می‌توانستند فرآیند اصلاح افکار و سیاست‌ها را رقم بزنند. امروز در دور افتاده‌ترین روستاهای کشور، شهروندان ایرانی می‌دانند تغییر در سیاست خارجی، مهم‌ترین مبنای بهبود وضع اقتصادی است.

۲ ـ  به نظر شما ضعف سیاست خارجی ایران در سال‌های اخیر بیشتر حاصل عوامل ساختاری، کارگزاری یا نهادی بوده و هر یک از این عوامل چه نقشی در این زمینه داشته‌اند؟

ضعف در هر دو بخش ساختاری و کارگزاری بوده است. اگر ما اجماع کلان نخبگان سیاسی را در کشور داشته باشیم که جهت‌گیری‌ها مشخص باشد، طبیعی است دولت‌ها که به قدرت می‌رسند، نمی‌توانند در این حد، زاویه ایجاد کنند و عملکردی داشته باشند که شالودۀ اقتصادی و سیاست خارجی را زیر و رو کند. ورود و خروج دولت‌ها در حکومت‌ها مانند دوندگان دو امدادی است که چوب مدیریت و کشورداری را به یکدیگر می‌سپارند. وقایع نشان می‌دهد ما به این وضعیت و شرایط نرسیده‌ایم. در فرآیندهای انتخاباتی کشور ما، یکباره گروهی به قدرت می‌رسند که تقریباً هیچ تجربه‌ای در کشورداری و مسائل سیاست خارجی ندارند. اگر این شرایط در یک کشور تازه تأسیس شده بود، تعجبی نداشت ولی ما باید بهتر از این عمل کنیم.

ایجاد ثبات مهم‌ترین اصل در حکمرانی است البته شخصیت شلوغ و پر حادثه از یک طرف و رفتارهای کوتاه مدت ما از سوی دیگر، فرصت ثبات بخشیدن به حوزۀ مدیریت را نمی‌دهد. طبیعی است که نخست باید ساختار‌ها را اصلاح کنیم تا کارگزار در آن قالب بهتر عمل کند. افکار و رویه‌های ما بیش از اندازه نوسان دارد. کار سنگین فکری لازم است تا در کشور ثبات فکری و رویه‌ای صورت پذیرد. بیش از اندازه در دستگاه دولتی، کار‌چاق‌کن وجود دارد. اگر 10 درصد امور، فکری باشد خیلی امور با کارآمدی بالاتری پیش می‌رود. تشکیل یک حکومت کارآمد را نباید دست‌کم بگیریم، به ویژه در این جهان پیچیده و تو در تو هر تعامل یا تقابلی در سیاست خارجی به نحوی باید در راستای منافع عامه مردم باشد و بر زندگی آن‌ها، اثرات مثبتی به جای گذارد. هر ریالی که دولت ما در خارج هزینه می‌کند باید برای مردم سودده باشد.

مجلس و رسانه‌های یک کشور باید قدرتمند و با نفوذ باشند تا ‌‌مرتب عملکرد دولت را زیر نظر داشته و تذکر دهند. به این دلیل است که جامعه مدنی و تفکیک قوا اصالت حقوقی دارند، چون تنظیم کننده و میزان الحراره هستند. من به عنوان یک دانشجوی علم سیاست، رسانه‌ها را حتی مهم‌تر از قوه مقننه در تنظیم رفتار دولت می‌دانم. این مجموعه به ما ساختاری ارائه می‌دهد که مدیریت دولت، قانون‌گذاری و دستگاه‌های نظارتی معنا پیدا می‌کنند.

۳ ـ به نظر شما اولویت‌های دولت جدید در عرصه سیاست خارجی باید به چه ترتیبی باشد و مهم‌ترین چالش‌های دولت جدید در عرصه منطقه‌ای و جهانی کدامند؟

مهم‌ترین اولویت دولت جدید، تغییر سریع تصویر ایران در منطقه و جهان است؛ تصویری که نشان دهد افرادی مؤدب، با فرهنگ، اصیل، با دانش، مجهز به عفت کلام، خویشتن‌دار و فهیم نسبت به منافع و مصالح ملی در دستگاه دولتی مسئولیت پذیرفته‌اند. عده‌ای که قبلاً هواپیما سوار شده‌اند، سیر هستند، غذای خوب خورده‌اند، زندگی متعارفی داشته‌اند و با جهان آشنایی دارند، منافع دیگران را نیز در نظر می‌گیرند و از همه مهم‌تر از ثبات فکری برخوردارند، قابل اتکا‌ هستند و ظرفیت تغییر جهان‌بینی پنج بار در یک روز را ندارند. اصول فوق را که بنده شمردم در همسایگی، دوستی و تجارت هم صدق می‌کند. روابط کشور‌ها بیرون از این قواعد نیست. مبانی که باعث اعتبار ژاپن و آلمان شده، تابع همین نکات است؛ بنابراین، نخست باید دنیا احساس کند و سپس به یقین برسد که ما در ایران دولتی متشکل از افراد فهیم و با اصالت داریم.

دومین اولویت، رفع نگرانی‌های دیگران نسبت به سخنان و کارکرد ماست. اگر ما می‌خواهیم با عزت و احترام زندگی کنیم، چه لزومی دارد با سخنان بیهوده و کارهایی که نمی‌خواهیم انجام دهیم دیگران را تحریک کنیم؟ ما سخنانی می‌گوییم و وارد موضوعاتی می‌شویم که به ما و مصالح ما هیچ ارتباطی ندارد. بعد دیگران تحریک ‌و ‌علیه ما بسیج می‌شوند و کارهایی انجام می‌دهند و ما را تحریم می‌کنند و با بی‌تدبیری، خودمان را گرفتار می‌کنیم. می‌گویند ملانصرالدین جایی نشسته بود و هر چند دقیقه، بلند فریاد می‌کشید. علت را پرسیدند. گفت: این سوزنی که به خودم می‌زنم، خیلی درد دارد و مجبورم داد بزنم. دولت جدید باید صرفاً بر مصالح مردم ایران متمرکز شود. سیاست خارجی باید در خدمت مردم ایران باشد.

موضوعات، وقایع و کشورهایی که در مدار منافع مردم ایران نیستند، نباید وقت و انرژی کشور را بگیرند. این‌‌ همان عقلانیت در سیاست خارجی است. بولیوی و کومور چه ربطی به ما دارند؟ اگر ما هزینه و فایده کنیم، شرایطی را فراهم می‌کنیم که در حوزۀ خلیج فارس و آسیای مرکزی اتومبیل تولید کنیم و نه در ونزوئلا. متأسفانه مجلس ما به این تصمیم‌گیری‌های نادرست اعتراض نکرد. جهان باید احساس کند ایران یک کشور نرمال است و نه کشوری که باید از آن فاصله گرفت، ترس داشت و نگران سخنان و عملکرد افراطی آن بود. سیاست خارجی هر کشوری قاعدتاً نماد فرهنگ اجتماعی آن است. میانگین ایرانی، رادیکال نیست. لایه‌ای حاشیه‌ای از ما رادیکال است. تندروی و تندخویی میراث چپ‌های دهه ۳۰ و ۴۰ هستند. در فرهنگ اجتماعی ایرانیان و در فرهنگ اسلامی، تندخویی جایگاهی ندارد.

اولویت سوم، متمرکز شدن سیاست خارجی بر بهبود وضع اقتصادی است. به جز کره شمالی و بلاروس، این هدف سیاست خارجی تمام کشورهای جهان است. هر چند وقت یک بار مانند دو روز پیش می‌شنویم که تعدادی ایرانی در کشتی‌های قاچاق انسان از اندونزی به استرالیا، در دریا غرق شده‌اند. این ‌در شأن ایرانی نیست. کشور امارات با عملکرد مثبتی که دارد هر سال سه تا پنج کشور را اقناع می‌کند که از شهروندان اماراتی روادید نخواهند ‌و این رقم در حال افزایش است. قدیم به واسطه رفتار درست ‌و صادقانه یک تاجر، نام او خود اعتبار بود. کشور‌ها هم این گونه هستند. سیاست خارجی جز تسهیل روابط اقتصادی، کار دیگری ندارد. ورود و دخالت در هر موضوعی که باعث خدشه دار شدن این اصل شود، قاعدتاً از اولویت‌های سیاست خارجی خارج می‌شود.

بزرگ‌ترین چالش دولت جدید در سیاست خارجی، اجماع سازی داخلی میان نهادهای کلیدی قدرت برای متمرکز شدن بر رشد و توسعه اقتصاد ملی است. مبنای فلسفی این اجماع سازی این است که حکمرانی مطلوب و ماهیت وجودی یک حکومت، توجه به خواسته‌های مردم، عزت یک ملت و ثبات زندگی آنهاست. ما مسئول حل و فصل مشکلات مردم کره زمین نیستیم. دولت و حکومت در ایران مسئول حل و فصل مشکلات مردم ایران است. اگر ما بر این اصل متمرکز شویم، بالا‌ترین سطح از امنیت ملی را تأمین کرده‌ایم و کسی هم با ما کاری ندارد. اگر در درون به اجماع برسیم، می‌توانیم در صحنۀ بین‌المللی، مؤثر باشیم و در دیپلماسی به نتیجه برسیم.

۴ ـ با مشخص شدن نتیجه انتخابات، بحث‌های فراوانی در عرصه داخل و خارجی درباره بازگشت «اعتدال» و «عقلانیت» به سیاست خارجی کشور مطرح شد. شما با توجه به شعارهای مطرح ‌و افرادی که ‌بالقوه برای به دست گرفتن سکان سیاست خارجی دولت جدید مطرح هستند، چشم‌انداز این موضوع را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

اطمینان دارم ماهیت دولت جدید، معتدل و عقلایی است؛ اما میزان موفقیت آن تابع صحنۀ سیاست داخلی و عملکرد جریان‌های خارج از دولت است. به تازگی اقای مهندسی گفته بود اعتدال گرایی‌‌ همان مبارزه با استکبار است. البته مبارزه با استکبار، مشروط به این که ما مشکلات کلیدی خود را حل کرده باشیم، می‌تواند برای خودش هدفی باشد، ولی این آقای مهندس می‌دانند که بنا بر آمار رسمی، چهار میلیون معتاد در ایران وجود دارد. حدود بیست هزار نفر سالانه در جاده‌ها کشته می‌شوند. از نظر فساد مالی، ایران جزو ده کشور اول جهان است. ایران بالا‌ترین نرخ مهاجرت نخبگان را دارد. کشور طی دهه‌های آینده با مشکل جدی آب روبه‌روست. ما به عنوان یک کشور مذهبی، رتبه چهارم طلاق در جهان را داریم.

آیا عقل و منطق ایجاب نمی‌کند دولت به این مسائل بپردازد؟ پایه‌ای‌ترین سطح تحلیل در عقلانیت، پرداختن به مشکلات مردم ایران است. بسط عدالت در آفریقا و وحدت سیاسی در جهان از مشتقات خیال بافی و تخیل هستند. شاید برای فیلم سازی و گفت‌و‌گوی ویژه آخر شب تلویزیونی مفید باشند، اما حکمرانی بر پایه واقعیت است نه تخیل. بسیار روشن است که ادبیات و اولویت‌های دولت جدید متفاوت است و تا میزانی که بتواند جمیع سیاست ‌مداران و نهاد‌ها را پیرامون مصالح ملی جمع کند، خواهد توانست عقلانیت را در سیاست خارجی تحقق بخشد. عملکرد «چوئن لای» می‌تواند الگویی برای این دولت باشد. او با آرامش و بدون هیاهو، اجماعی نزد نخبگان ایجاد ‌و مقدمات ورود چین به عرصه قدرتمندی اقتصادی و ملی را فراهم کرد. همراهی نسل اول انقلاب با عقلانیت دولت یازدهم بسیار کانونی است. با این منش، تاریخ بهتر قضاوت خواهد کرد.

۵ ـ  چشم‌انداز حل بحران هسته‌ای و کاهش تحریم‌ها در دوره جدید را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

شاید اولین اتفاقی که باید بیفتد، این است که برنامه هسته‌ای ایران از حالت سیاسی و امنیتی به یک موضوع فنی و علمی و تکنیکی تبدیل شود. تغییر تصویر، کاهش نگرانی‌ها، ادبیات منطقی و معقول، تمرکز بر منافع ملی و بهبود وضع اقتصادی می‌تواند فرآیند اصلاح وضعیت را تسهیل کند اما کار آسانی نخواهد بود و زمان‌بر است. یک سخنرانی هیجانی و مبتنی بر مزاج و حس، می‌تواند سیاست خارجی یک کشور را برای سال‌ها تخریب کند. بعد ده‌ها سخنرانی معقول و چند سال کار منطقی می‌طلبد تا گذشته را تطهیر کند. بحث این است که نزدیک به 90 درصد وضعیت اقتصادی و موضوع تحریم، بازتاب عملکرد سیاست خارجی در سال‌های گذشته است که اگر بخواهیم یک ایرانی اصیل باشیم و مؤدبانه قضاوت کنیم، نتیجه بی‌دانشی ما از قواعد بازی در سطح جهانی است. اگر کشوری هم ما را تحریک کند، طبیعی است واکنش نشان دهیم. به همین علت است که حقوق‌دانان، بهترین سیاست مداران هستند، چون مراقب سخنان خود حتی در حد حرف اضافه هم هستند.

بنابراین، دقت و عفت در کلام نه تنها در سیاست، بلکه همه جا، احترام، منزلت و عزت به دنبال می‌آورد. در سیاست بین‌الملل، گاهی واکنش‌ها سال‌ها طول می‌کشد. دوگل رییس جمهور فرانسه سه سال و نیم صبر کرد تا سر موقع به سخنان سخیف یک سفیر در پاریس واکنش نشان دهد. شاید کشوری بیست سال صبر کند تا نسبت به سوزاندن پرچمش که نماد یک ملت است، از خود واکنش نشان‌ دهد. حسی و مزاجی و هیجانی عمل کردن در سیاست بسیار خطرناک است. به این علت، نخبه گرایی که مظهر عقلانیت است، بهترین روش کشورداری است و پوپولیسم همه جا، خسارت‌های جبران ناپذیری به بار آورده است. ما که کومور و بولیوی نیستیم که کشور را گروهکی مدیریت کنیم و در نتیجه پوپولیستی.

ایران تنها کشور در کل خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی است که از هر تخصص قابل تصوری از هنر گرفته تا معماری و اقتصاد، حقوق، علوم پایه، پزشکی و مهندسی در آن شمار چشمگیری از افراد قابل اعتنا هستند و بعضاً در سطح جهانی معتبرند؛ بنابراین، بحران هسته‌ای و موضوع تحریم‌ها معلول هستند. موضوع و علت، منطق حکمرانی و ورود افراد سیر به حوزۀ مدیریت است که اول خداترسی و بعد ترس از قانون و خبرنگار در آن‌ها نهادینه شده باشد.

بنا بر آمار بانک مرکزی، در هفت سال گذشته هر یک ساعت، ۷۵۰ فقره چک در بانک‌های ایران برگشت خورده است. رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام کرده که ۴۵۵ شرکت، ارز دولتی گرفته‌اند و برای کالاهایی که باید می‌آوردند اقدامی نکرده‌اند. نکته اساسی این است که باید ساختار حکمرانی را اصلاح کرد و قانون گرایی به وجود آورد. سیاست خارجی ادامه سیاست داخلی است. دولت جدید با چالش‌های عظیمی رو به روست تا نه تنها در داخل به اصلاح ساختار‌ها بپردازد، بلکه نمایی معقول از جامعه و کشور به محیط بین‌المللی عرضه کند. اصلاح ساختار اقتصادی کشور کاری کهکشانی خواهد بود. اگر دولت جدید با کارآمدی و قانون مداری و ضابطه محوری امور را پیش ببرد، در صحنه بین‌المللی هم احترام لازم را کسب خواهد نمود. در ‌‌نهایت، عادی شدن موضوع هسته‌ای، کاهش تحریم‌ها و بهبود وضع اقتصادی به همراهی همه جریان‌ها و نهاد‌ها با دولت یازدهم وابسته است تا به مصالح و منافع ملی دست یابیم و از ادبیات ماجراجویانه به حکمرانی مبتنی بر عقلانیت سوق پیدا کنیم.

۶ ـ به نظر شما در دوره پیش رو، روابط ایران با کشورهای مهم منطقه، به ویژه ترکیه، عربستان و قطر چگونه خواهد بود و موضوع سوریه تا چه حد در این باره اثرگذار خواهد بود؟

در تداوم بحث‌های گذشته مبنی بر تمرکز و اولویت بندی در سیاست خارجی، مهم‌ترین موضوع منطقه‌ای کشور ما در ماه‌های آتی، بازسازی روابط با عربستان است. عربستان تأثیرگذار‌ترین کشور در کل خاورمیانه و شمال آفریقاست که متأسفانه روابط سیاسی با ریاض تقریباً به تعطیلی کشانده شد. با توجه به ظرفیت‌های قابل توجه در دولت جدید، امید به بازسازی این روابط وجود دارد. هنوز عربستانی‌ها به اهمیت و اعتبار توافق یک دهه پیش رییس جمهور منتخب که آن موقع در سمت دبیر شورای عالی امنیت ملی صورت پذیرفته بود، اشاره می‌کنند.

عربستان مهم‌ترین صحنه گردان بهار عربی است. هماهنگی با عربستان منافع دراز مدت فراوانی برای مردم ایران دارد. رابطه با عربستان در حدی که منافع طرفین به رسمیت شناخته شده و سهمی بر یکدیگر قائل شوند، باعث خواهد شد که جایگاه ایران در منطقه شامات محفوظ بماند. اگر تحولات به صورتی رقم بخورد که رژیم بشار اسد از میان برداشته شود و اسرائیل به سراغ حزب الله در جنوب لبنان برود، موقعیت ایران در منطقه بسیار محدود خواهد شد. در نظر داشته باشید که اخوانی‌ها در بهار عربی مشکل پیدا کرده‌اند و دولت‌های آمریکا و اسرائیل به تازگی انتخاب شده و ثبات در سیاست‌گذاری دارند. از این رو، ماتریس قدرت ایجاب می‌کند ایران با عربستان و سپس با ترکیه به مذاکره بپردازد و به جای از دست دادن ۹۰، حداقل ۳۰ را در آینده برای خود محفوظ دارد. چه ما بخواهیم و نخواهیم و چه مورد وثوق ما باشد یا نباشد، به ترتیب اولویت، عربستان و ترکیه، کانون سیاست منطقه‌ای هستند و ما می‌توانیم درصدی از ماتریس قدرت منطقه‌ای را با هماهنگی این دو کشور به دست آوریم.

رابطۀ مساعد با عربستان در تنش زدایی سیاست خارجی ایران و همچنین حل و فصل مسالمت آمیز موضوع هسته‌ای و تخفیف تحریم‌ها بسیار مؤثر خواهد بود. سرنوشت سوریه در مهم‌ترین سطح با توافقات روسیه و آمریکا تعیین خواهد شد و در سطح بعدی در دینامیزم سیاسی مثلث ایران، ترکیه و عربستان. برای آن دسته از ما دانشگاهیان که به قدرت ملی کشور می‌اندیشیم و علاقه‌مندیم ایران یک کشور اثرگذار اقتصادی و سیاسی منطقه‌ای باشد، امیدواریم دستگاه دیپلماسی از مهندسین، اطبا و فیزیک خوانده‌ها و شیمی خوانده‌ها به حقوق‌دانان و اقتصاد‌دانان انتقال پارادایمیک پیدا کند؛ کسانی که قدرت را می‌فهمند و به صورت تدریجی و با حوصله و سخنان سنجیده و اجماع داخلی، قدرت و منزلت کشور را ارتقا می‌بخشند. با توجه به حساسیت‌های مشروعی که در جمهوری اسلامی نسبت به استقلال سیاسی کشور وجود دارد، عاقلانه خواهد بود اگر با هماهنگی با عربستان و ترکیه، سهم مهم منطقه‌ای خود را در قدرت و ثروت تعیین کنیم. در غیر این صورت، کلیه اسباب به حاشیه راندن بیشتر ما موجود است.

۷ ـ آیا با توجه به شرایط و پتانسیل‌های موجود، دولت روحانی موفق خواهد شد شرق‌گرایی افراطی (اتکا به روسیه و چین) در سیاست خارجی ایران را کاهش داده و نوعی توازن را در روابط با شرق و غرب برقرار کند؟

تصور نمی‌کنم تمایل کشور به شرق با انتخاب بوده، بلکه بیشتر شرایط ما را به این سمت سوق داده است. به عنوان یک واقعیت، جامعه ایرانی تمایل به غرب دارد، نه شرق. من صد‌ها فرد به شدت مذهبی و حتی انقلابی می‌شناسم که ترجیح داده‌اند فرزندانشان در یک کشور اروپایی یا شمال آمریکا تحصیل کنند تا در یک کشور آسیایی. کسانی که این واقعیت را نفی می‌کنند، بیشتر دلایل روانی دارد تا عقلی و علمی. این که ایرانی‌ها تمایل به غرب دارند، دلایل صرفاً سیاسی یا ایدئولوژیک ندارد، بلکه به خاطر علاقه همه ایرانی‌ها به کیفیت است: ایرانی‌ها یخچال خوب می‌خواهند، هواپیمای خوب می‌خواهند، مواد غذایی خوب می‌خواهند، خدمات خوب می‌خواهند و این ویژگی‌ها را در مغرب زمین پیدا می‌کنند؛ بنابراین، حتی اگر به لحاظ سیاسی، کشور ما در مقطعی تمایل شرقی پیدا کند، به لحاظ اقتصادی و در ‌‌نهایت در صنایع کلیدی مانند نفت، گاز و پتروشیمی تمایل دستگاه اجرایی و بخش خصوصی ما به کالا و خدمات غربی است. ارتباطات علمی و فناوری ما عمدتاً با غرب است. سیاست خارجی یک کشور تحت تأثیر بافت اجتماعی و فرهنگ عمومی است.

نزدیک به دو میلیون نفر ایرانی با ثروتی معادل پانصد میلیارد دلار در غرب زندگی می‌کنند و این واقعیت ‌انکار‌شدنی نیست. غرب را نمی‌توان delete کرد؛ افزون بر این که شرق هم قابل اعتنا شده و قدرت و ثروتش با غرب متمایل به تساوی است. کشور ما مانند ترکیه چند لایه ملی، اسلامی، غربی و شرقی دارد. اگر ما روابط حسنه‌ای با همسایگان جنوبی خود داشتیم، می‌توانستیم با پتانسیل‌های مهندسی ایرانی‌ها، نقش مهمی در ساختار عمرانی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس داشته باشیم. این شش کشور در سال حدود چهارصد میلیارد دلار درآمد نفت دارند و اگر نیمی از آن صرف پروژه‌های عمرانی شود، ایران ‌‌بالقوه می‌توانست نقش اقتصادی هند را در این منطقه بازی کند. حدود یک میلیون مدیر و مهندس هندی در این منطقه کار می‌کنند.

اگر ما سیاست خارجی و امنیت ملی را اقتصادی تعریف کنیم، خود به خود با اتکا‌ترین راهبرد بازدارندگی را به ارمغان آورده‌ایم. لازمه این امر، انتقال پارادایمیک نسل اول انقلاب است که با مدیریت دولت جدید، به نسل سوم اعتماد کند و به تدریج در سال‌های آتی، کشور را به سمت و سوی توسعه ملی و تولید ثروت هدایت کند. اگر اتاق‌های فکر فعال شوند و کسانی که استنباط‌های مشترک از مصالح ملی دارند دور هم جمع شوند، می‌توانند وزن شرق، وزن غرب، وزن همسایگان و غیره را تنظیم کنند. جغرافیا و فرهنگ و اِکُوسیستم ما، راهبردهای مشخص را پیش روی ما می‌گذارند. راهبرد سیاست خارجی ما وجوه فراوانی دارد. نه به خاطر فکر و سیاستگذاری، بلکه به واسطه جغرافیا و نفت، ضدیت فعلی ما با غرب تاریخ انقضا‌ دارد. آرای روستا‌ها در تمایل به بهبود وضع اقتصادی و تغییر جهت گیری‌های سیاست خارجی در انتخابات ۹۲ نیز بر این اصل صحه می‌گذرد، چه رسد به شهر‌ها و نسل جوان. مردم عموماً به بهبود روابط خارجی و به ویژه با غرب رأی مثبت دادند. بگذریم که از سال ۱۳۶۸ تاکنون، به ویژه در انتخابات ریاست جمهوری، عامه مردم ایران به سه اصل رأی مثبت داده‌اند: بهبود وضع اقتصادی، آرامش اجتماعی و روابط معقول بین‌المللی.

معقول آن است که توازنی بین تمامی وجوه داخلی و بین‌المللی برقرار کنیم. هم طراحی این راهبرد و هم اجرای آن محتاج سیاستمدارانی با دانش و علاقه‌مند به خاک است. بد نیست عملکرد مائو و حزب کمونیست چین بین سال‌های ۱۹۷۵ – ۱۹۶۵ را با دقت بخوانیم. سیاست خارجی را از خیابان‌ها جمع کنیم. به پوپولیست‌ها بگوییم بروند کتاب بخوانند و کمتر سخن بگویند. نسل اول انقلاب می‌تواند با شجاعت به کمک دولت جدید آید تا ایران را از ناکارآمدی نجات دهد. مدارهای گسترش کارآمدی، تعامل معقول داخل با خارج است. بدون کار بین‌المللی نمی‌توان کارآمدی را در داخل به وجود آورد؛ نکته‌ای که این دانشجوی علم سیاست از ۱۳۶۹ مطرح کرده است. اگر نسل اول این راه را گزیده و با پیچیدگی و حتی ابهام به فرایند اجماع سازی داخلی کمک کند، تاریخ منصفانه‌تر قضاوت خواهد کرد.
تور تابستان ۱۴۰۳
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۵۰۸
انتشار یافته: ۱۷۳
خدا وکیلی این سخنان را بایستی با آب طلا نوشت و در دید مستقیم ما ایرانیان از صدر تا ذیل آحاد مردم جهت توجیح و همچنین عملاردن به آن نصب کرد.
کشور ما دچار بیماری سیاست زدگی شده وسیاست از جایگاه تخصصی خود به همه حوزه ها ورود پیدا کرده. هرکسی در هر جایگاهی از ریز تا درشت سیاست داخلی وخارجی و هنر وادب و... بدون هیچ دانشی وبدون هیچ مسئولینی اظهار نظر میکند از کشوری ولشگری با سواد وبیسواد.
معلوم نیست چه کسی تصمیم گیرنده وچه کسی سخنگوی کیست به همین دلیل هم دنیا روی حرف هیچیک از میئولین نمیتواند بصورت جدی حساب باز کند واین را بارها به شکل های مختلف وحتی با تمسخر به ما گفته اند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
پيشنهاد مي‌كنم همانطور كه براي اقتصاد نياز به احياء سازمان برنامه ريزي و بودجه است ، براي سياست خارجي هم حتماً نياز است يك سازمان متمركز ايجاد شود تا با تحليل‌هاي درست استراتژي صحيح تعريف كرده و به همه سازمانهاي مرتبط ابلاغ كند.
و يك قانون كلي هم ايجاد شود كه هيچ كس حق نداشته باشد سرخود اظهار نظرهاي بيجا كند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
جايي خوندم ايران سياست زده ترين كشور دنياست.خب براي همينه به هيچ جا نمي رسيم.سياست بايد دست كارشناس و بلدش باشه نه دست همه مردم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
صحبتهاي يك فرد دانشگاهي شايد خيلي جالب و جاذب باشد. اما در عمل و در بسياري از مواقع عوامل ديگري وارد مي شوند كه معلوم مي شود صحبت هاي افراد تحصيل كرده دانشگاهي خيلي هم تاثير گذار نيست. افرادي كه مسئوليت هاي اجرايي دارند با مسايلي روبرو هستند كه افراد دانشگاهي از آنها بي خبرند.
آفرین آقای دکتر آفرین
جامعه سياست زده به جاي اينكه بدنبال برنامه هاي اقتصادي كلان وخرد كشور خود باشند سياست هاي غير علمي را نقل و نبات محافل خود قرار مي دهند كه هيچ سودي براي آنها وجامعه نخواهد داشت،سياستي كه به سطح جامعه كشيده شد يعني جراحي بيمار در حياط بيمارستان...معلومه چه بلاي بر سر مريض خواهد آمد...يكي از دلايل چنين فرايندي در جامعه عدم وجود احزاب شاخص وقدرتمند در كشور است...
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
آقا امير مثال قشنگي زده است. احسنت
اين آقا از ايدئولوگهاي سازش و تسليم در برابر آمريكا به بهاي ترقي ظاهري است. كتاب درسي وي گواه اين مدعا مي باشد.
پاسخ ها
علیرضا
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
خوبی شما، تب نداری؟!!! نظرتون راجع به ایدوئولوژی انقراض به بهای هیچ و پوچ چیه؟!!! لااقل اگر قراره مقاومتی درکار باشه میشه کاری کرد که حداکثر کارآیی و منفعت رو برای کشور داشته باشه، فقط کافی قبل از حرف زدن یکمی فکر کنیم...
محسنی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
سازش و تسلیم نیست برادر.
چرا شما فکر میکنی که رابطه با جهان ، یعنی تسلیم شدن؟ چرا به فکر تسلیم کردن طرف مقابل نیستی؟
چرا فکر میکنی میشی و گرگ می خواهد تورا بخورد؟
چرا شیر نیستی؟
چرا چشم بر روی واقعیت های زندگی بسته ای؟ چقدر حقوق می گیری؟ کجا زندگی می کنی؟
میدانی 700000000000دلار درآمد نفتی یعنی چه؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
شما نفست از جاي گرم درمياد - مطمئناً
زن و بچه چه ميفهمه از ايدولوژگ سازش ، اونها زندگي مي‌خوان
امیرحسین
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
میش و گرگ را ما فکر نمی کنیم حضرت امام فرمودند. فرمایشان این آقا مشخص می کند که هنوز دوران قاجار تمام نشده است.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۴۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
دوست عزیز تسلیم فقط در برابر خداست اما رابطه بین انسانها با درایت
مقدم
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
سالهاست كه هرگونه مذاكره بر مبناي منافع مشترك تنظيم ميشه .سي ساله كه ديگه در جلسات بفكر برد و باخت نيستند !! لطفا اينو بفهميد و خودتونو بخواب نزنيد... چين ، مالزي ، اندونزي ، تايلند ، تركيه ، هند ، تايوان ، و ... همه اين كشورها سازشكارند؟! يا سياستمدار
چرا از حضور در برابر آمريكا ميترسيد ؟ بايد مقتدرانه در جلسات شركت كرد و با زرنگي امتياز گرفت .. قايم شدن كه هنر نيست !
وقتي زرنگ باشيم ... روسيه مياد دنبال ما ...چين مياد دنبال ما ... نه اينكه ما بريم دنبال ساحل عاج براي يارگيري !!!!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
یک خبرنگار از یکی از مدیران پاناسونیک پرسید: آیا آمریکایی ها را دوست دارید؟
- : هرگز
- : پس چرا با آنها مراوده دارید؟
- : همین که روی میز رئیس جمهورشان تلفن ساخت ژاپن باشد برای ما کافی است.

سخن دیگری لازم است؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
پیامبر ما پیامبر صلح و رحمت است .دوران زندگی ایشان در مدینه و حاکمیت ایشان بهترین راهنماست ولی ما که زحمت مطالعه به خود نمی دهیم و فقط با نا آگاهی حرف می زنیم.
پیامبر با همه روابط حسنه داشت .غیر مسلمانان به او پناه می آوردند .حتی با بنی قریظه صلح کرد.
امروز نمی شود دین و اعتقاد کسی را عوض کرد . نمی توان کشوری را گرفت .نمی توان با زور فرهنگی را عوض کرد .تنها راه گسترش عقاید تعامل مهربانانه و هوشیارانه با همه ی دنیاست . اخلاق و فرهنگ و تمدن و ترقی علمی است که ملل را تحت تاثیر خود قرار می دهد .
قدرت آمریکا و اروپا و چین و ژاپن به سبب قدرت علمی آن هاست نه به خاطر قدرت ارتششان . باور کنید.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
ببخشين ايدئولوگ ميدوني يعني چي؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
اولا رابطه با غرب به معنای سازش نیست دوما آیا از نظر شما پیشرفت اقتصادی یک ترقی ظاهری است
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
سازش و تسليم؟عزيز من توي زندگي اجتماعي كه ميليون ها نفر در كنار هم مي خوان تو صلح زندگي كنند بايد سازش و تسليم باشد.البته ما بهش ميگيم انطباق و احترام به حقوق ديگران.
پدیده ای این سریع القلم..دوستان مصاحبش در مورد سبک زندگی تو مهر هم بخونن
من یکی تو این چند سال دیگه واقعا یادم رفته بود که همچین مردان حکیمی تو کشورمون داریم.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
ولی این حکیم دیر سر بیمار رسیده است و چون به موقع حرف نزدند خیلی هم مسئولند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۳۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
ایشون کتابهای زیادی در زمینه سیاست و توسعه نوشته اند اگر شما نخوانده اید مشکل خودتان است.
http://mahernews.ir/wp-content/uploads/2013/02/n00187174-b.jpg
پاسخ ها
محمدجعفر
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
حالم خوب نیست برادر بدترش نکن.
به امید روزی که هوای نفس و خود خواهی از وجود ما ایرانی ها رخت بر بندد و باشناخت خود بیشتر به تقویت نقاط ضعف خود به پردازیم .واقا بسیار افسوس خوردم ،که چرا حتی یک ایرانی باید باشد که شرایط را در کشورش سخت ببیند و تحملش آنقدر کم شود که خود و فرزندانش را به دست یک قاچاقچی بدهد تا او را به کشوری ببرد که تاریخش بیشتر از 300 سال نیست، تازه اگر سالم برسد با نوکری هم بکند،وای بر ما....
واقعا يك نظر واقع بينانه و بدون جانبداري است
با همه وجودم به جناب دکتر سریع القلم ادای احترام می کنم و از صمیم قلبم سپاسگزارم. حرف هایی که هشت سال است در سینه ی دلسوزان نظام و انقلاب است ، از زبان شما جاری شد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
چرا باید هشت سال کسی جرئت نکند در این رابطه حرف بزند و چرا علاج را به موقع انجام نمیدهیم و دیر میفهمیم احمدی نژاد نظر خود را گفته ولی همه کسانی که حرفی نزدند هم مسئولند.
بايد كلام اين عزيز را طلا كرد و ميخكوب كرد بالاي در كاخ رياست جمهوري. كلامي كه سالهاست در ذهن و من و بسياري از مردم ايران نقش بسته. خدايا خودت با رحمت و كرمت وطنم را حفظ كن.
خیلی منطقی بود.
به امید روزی که هوای نفس و خود خواهی از وجود ما ایرانی ها رخت بر بندد و باشناخت خود بیشتر به تقویت نقاط ضعف خود به پردازیم .واقا بسیار افسوس خوردم ،که چرا حتی یک ایرانی باید باشد که شرایط را در کشورش سخت ببیند و تحملش آنقدر کم شود که خود و فرزندانش را به دست یک قاچاقچی بدهد تا او را به کشوری ببرد که تاریخش بیشتر از 300 سال نیست، تازه اگر سالم برسد با نوکری هم بکند،وای بر ما....
واقعا عین واقعیت است.
باسلام بسیار عالی بود ایشان حرف دل تمام دلسوزان نظام وانقلاب را فرموده اند.سیاست خارجی واقتصاد یک امر تخصصی است ودرخیابان وشعاردادن نمیتوان آن را عملی کرد.در قرآن کریم نیز اشاره شده است مسئولیت با افراد حفیظ وعلیم وقوی امین است.
خیلی منطقی بود.
روزی که صحبت از هولوکاست شد، استادم در کلاس حقوق بین الملل عمومی که عواقب این سخنان قهرمان مآبانه برایش اظهر من الشمس بود، از شدت ناراحتی از حال رفت و بر زمین افتاد...
دولت جدید باید بابت سوءمدیریتهای اساسی از بانیان آن شکایت رسمی کرده و پیگیری جدی نماید تا هر کسی دیگر به راحتی با منافع کشور بازی نکند.
آقای محقق ؛ یک دفعه بفرما بی خیال سیاست خارجی 35 سال تاریخ انقلاب اسلامی و فلسفه اسلام و تشیع علوی !!!
پدیده ای است این سریع القلم....
پاسخ ها
غضنفر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
پديده تويي وامثال تو يه نگاه به منفيهايي كه گرفتي بنداز
علیرضا
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
به نظر من اینطور برخورد با مسائل درست نیست . درست نیست که تا ما چیزی رو میخونیم یا میشنویم که با سلیقه ما جور در نمیاد فوری آرمانهای انقلاب و مقدسات رو میندازیم جلو و پشتشون سنگر میگیریم. چیزی که نویسنده گفته کاملا منطقیه و اصلا موید مطلبی که شما می فرمایید نیست!!!
حامد
| Germany |
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
اگر یک نگاه به حال و هوای نظرات بیندازی متوجه می شوید علی ظاهر حضرتعالی پدیده تشریف دارید. این چیزایی که ازشون نام می برید مثل سیاست خارجی, فلسفه اسلام و تشیع ایا واقعا اطلاعاتی در مورد شان دارید؟بروید کتاب بخوانید بزرگوار هر چند گمان می کنم تاکنون نیازی ندیدهاید
ali
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
تو کتاب بخوان مسعود جان
چه فايده كه تصميم گيرندگان اين حرفا را قبول ندارند
در یکی از سخنرانی های رئیس جمهور محترم در شبکه دوم سیما، ایشان در کمتر از پنج دقیقه از صحبت هایشان بیش از یازده بار از کلماتی نظیر بشریت، بشر، بشری ، و ترکیبات مشابه استفاده نمودند.
....
...
..
.
اين چيز هايي كه شما ميفرماييد كه همدرست است هم منطقي نيازبه تغيير رويكرد دارد
اگر من کاره ای تو مملکت بودم از ایشان بیشتر استفاده می کردم.
آفرین، مرحبا مطلبی با این زیبایی ومنطق تا حالا کم خوانده بودم
واقعاًآقاي سريع القلم حرف هاي درستي را مطرح كرده است، عقل بايد برما حاكم باشد نه احساس، دانش و عقلانيت بايد شالوده سياست خارجي ما را تعيين كند.آدم وقتي كه مي شنود عالم ديني مي فرمايند اگر فلان كس به كشور بيايد به طرفش با گوجه از او استقبال ميكنم، واقعاً حرص مي خورد. آيا اين كار تقليد عالم از جاهل نيست؟ كجا در اسلام سابقه دارد كه مسماني اولاً به روزي خودش(گوجه) توهين كند.ثانياً ادب و تربيت اسلامي به ما اجازه مي دهد كه به ميهمان خود ولو كافر توهين كنيم. آيا در سيره ائمه و پيشوايان ديني چنين اتفاقاتي افتاده است؟ آن عالم ديني كه نماينده ما در مجلس شوراي اسلامي است اين سؤالات را
جانا سخن دل ما رو گفتی، اما شما که استاد دانشگاهی و امثال شماها باید در این سال ها دست به نقد سیاست های اشتباه دولت می زدید
این حرفها همه درست است ولی نویسنده این مقاله و بسیاری دیگر از مسئولان تا بحال کجا تشریف داشتند و چرا فورا همان موقع به حرفهای احمدی نژاد خرده نگرفتند و نگذاشتند برای مملکت هزینه ایجاد کند و حالا پیدایشان شده و طلبکار شده اند. اگر میبینید کاری اشتباه است فورا باید به آن انتقاد شود و با هر وسیله ای جلوی آن گرفته شود. حتی همین الان هم میترسید بگویید هولوکاست واقعیت دارد.
بسط عدالت در آفریقا و وحدت سیاسی در جهان از مشتقات خیال بافی و تخیل هستند.
درود
درود
درود بر شما. حرف هایی است که سالهاست بر زبان نیامده است.
شاهکار بود .دست مریزاد دکتر سریع القلم که سخن از دل ما میگویی .ممنون از بازتاب برای این گفتگوی به موقع و معقول و منطقی.ای کاش این سخنان از تریبون نماز جمعه و توسط امامان جمعه هم گفته و شنیده میشد.
احسنت به این شعور احسنت به این ادب احستنت به این کلام احسنت به این قلم.
ولی کو گوش شنوا؟!!!
واقعيت اين است كه حوزه سياست تنها حوزه بي صاحب در اين مملكت است. مسئولين وارد هر حوزه اي كه شوند از اقتصاد گرفته تا دين و هنر و فرهنگ و غيره اگر بخواهند اصلاحاتي در اين حوزه ها ايجاد كنند خيلي سريع متوجه مي شوند كه اين حوزه ها صاحب دارد و با واكنش مدعيان اين حوزه ها روبرو مي شوند و نمي توانند هر چه دلشان خواست بگويند. اما حوزه سياست هيچ مدعي ندارد و همين امر باعث شده كه مقامات ما با هر انگيزه اي كه وارد مديريت شوند در نهايت يك سياستمدار مي شوند و شروع مي كنند به اصلاح سياست و حرف هاي سياسي زدن.
به تابناک توصیه می کنم یه آرشیو درست کنید و چهار سال بعد همه اینا رو منتشر کنید. این مطلب هم حتما توش باشه. هرچند مشی تابناک در قبل و بعد انتخابات مخالف این نظر هست.
با سلام دکتر جان چند وقت بود منتظر تحلیل و مصاحبه شما بودم رگرچه کمی دیر ولی خیلی منطقی و زیبا بود امیدواریم با توجه به آن کارساز هم باشد.
اصالت عقل
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
اصالت عقل و اخلاق یا تهذیب. عقل به تنهائی بقول امام باعث گمراهی است. آیا عقل در غرب باعث ایجاد یک جامعه کامل شده؟ هرگز.
ایکاش دولتمردان قدیم وجدید دیدگاه دکتر سرع القلم را مطالعه بفرمایند .ایکاش حاکمان تریبون های قدیم وجدید هم این مطالب را بخوانند ایکاش... پیشنهاد میکنم تابناک عزیز این مطلب را چند بار در اولویت قرار دهد.ممنون
ایشان در این 8 سال کجا بودند؟! و چرا سخنانشان چاپ نمی شد!
پاسخ ها
شهروند
| Iran, Islamic Republic of |
۰۲:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
وجدانا در این چند سال چند نفردر این مملکت حرف زد که ایشان مطرح کند و دردسر برایش پیش نیاید. البته ایشان مطالب مشابه در این رابطه در این 8 سال مطرح کرده بودند، مراجعه بفرمایید.
غرب را نمی توان delete کرد ولی نباید این واقعیت را نیز نادیده گرفت که غرب (به فرماندهی آمریکا و اسرائیل) واقعا میخواهند که ایران را delete کنند و آنرا به عنوان یک کشور بزرگ و با استعداد بالای ملی و یکپارچه از صحنه روزگار بردارند.
پاسخ ها
غضنفر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
بابا مهندس فعلا بذار ما restart بشيم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
حالا اگه به جاي ديليت مي گفتي "حذف " چي مي شد؟!
فقط رابطه با امريكا و اروپا به داد ما ميرسد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
بر عکس فقط باید محکم ایستاد رابطه ای که الان آنها طالبش هستند در تسلیم اتفاق می افتد و بدرد نمیخورد.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
فقط که نه اما رابطه ای معقول و منطقی در چهارچوب احترام متقابل آری
غرب را نمی توان delete کرد ولی نباید این واقعیت را نیز نادیده گرفت که غرب (به فرماندهی آمریکا و اسرائیل) واقعا میخواهند که ایران را delete کنند و آنرا به عنوان یک کشور بزرگ و با استعداد بالای ملی و یکپارچه از صحنه روزگار بردارند.
خدابا، یعنی روزی فرا می‌رسد که ما از دانش و عقلانیت در حکمرانی استفاده کنیم.
استاد مطالبتان عالی بود
واقعا حرف حساب زده ... دمش گرم
الان بهترین زمان برای ایجاد رابطه با مصر و گسترش روابط گردشگری و تبلیغ اسلام ناب و فرهنگ غنی تشیع کاری کا مالک نتوانست انجام دهدالان وقت انجام دادنش است البته اگر کسی اسلام را فقط برای منافع مادی خودش نخواهد و اسلام را برای اسلام بخواهد و به اخرت ایمان داشته باشد باید هلال شیعه به ماه کامل تبدیل کرد نه به زور بلکه با تشریح عقاید مردمان مصر و تونس تشنه شنیدن حقیقت هستند و چون نیافتند سر به افسانه زدند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
آفرین به این طرز فکر. آفرین به همه دلسوزان اسلام و مفاهیم ناب قرآنی
واقعا آقای دکتر سریع القلم تحلیل جامع و عمیقی ارائه کرده اند امیدوارم از 8 سال گذشته عبرت گرفته و بعد از این عاقلانه عمل شود.البته باید از مردم سئوال کرد بر په مبنای به نماینده ای مثل لمپن ها حرف از گوجه فرنگی می زند رای داده اند؟؟/
جانا سخن دل ما رو گفتی، اما شما که استاد دانشگاهی و امثال شماها باید در این سال ها دست به نقد سیاست های اشتباه دولت می زدید
سپاس تابناک
آفرين عين واقيت را فرموده ايد
جناب روحانی از دانش کم نظیر و توانمندی های استاد سریع القلم در حوزه سیاست داخلی و سیاست خارجی استفاده کنید.دولت تدبیر و امید باید به خود ببالد که از چنین ظرفیت های استفاده خواهد کرد.
سخنی که از دل براید
لاجرم بر دل نشیند
تابناک ازت می خواهیم همیشه همینطور مسایل رو علمی بررسی کنی ممنون
نقد منصفانه ای بود.
لب کلام اینکه دولت احمدی نژاد در سیاست خارجی نمره قبولی نگرفت.
این مهم دول بعدی رو هم دچار مشکل خواهد کرد.
چند سالی بود که دنبال یه آدم منطقی می گشتم تا باهام یه خورده حرف بزنه و اشتباهاتم رو تو زندگی بهم بگه:
حرفهای ایشون نه تنها در سیایت خارجی و داخلی، بلکه در عملکرد ما ایرانیها نسبت به خود و نسبت به هم دیگر باید سرمشق قرار بگیره. فقط اگر یه خورده اخلاق فردی رو هم قاطیش کنیم، منو کامل کامل میشه و دیگه نور علی نور خواهد شد. ممنون تابناک که تو تمام عمرت یه مصاحبه درست رو گذاشتی رو سایتت!
با سلام

آقای دکتر شما با این نطرات ارزشمند خودتان امروز یک انرژی مثبت به کل ایرانی ها دادید و ثابت کردی که در این کشور عزیز انسانهای تحصیل کرده به معنی واقعی وجود دارند. .......ما کو گوش شنوا.
دوکلمه حرف حساب ....دمت گرم استاد
بسیار دقیق و عالی فرمودند انشا االه گوش شنوا باشد
بسيار عالي بود . جانا سخن از دل ما مي گويي
خيلي عالي بود.
عاليست افرين بر تابناك درود بر عالمان شجاع
سلام ، تمام توانم را به کار گرفتم تا بنابر توصیه ی استاد عزیزم (دکتر سریع القلم )هیجان زده نشوم ، هرچند سرابای وجودم ازین متن وزین مهیج است. سوالات بسیاری در چند مصاحبه ی اخیر شده بود مبنی براینکه چرا جناب آقای دکتر سکوت کرده اند و تا الان این مباحث را مطرح نکردند ، اگرچه اینجانب سخنگوی ایشان نیستم و ان شاء الله نوضیح خواهند داد اما برای تنویر افکار برخی از برسشگران و با توجه به شناختی که از استاد دارم باید این نکته را عرض کنم که :
- بعد روی کار آمدن دولت نهم ، استاد محترم همراه با جناب آقای دکتر روحانی و جناب آقای سیروس ناصری و موسویان و ...در زمره ی مغضوبین قرارگرفتند و هر سخنی در دانشگاه و در مصاحبه ها با واکنش تند سیاست نخوانده ها و کم دانش ها مواجه می شد ، ، تا ایشان و همفکرانشان سکوت نمایند ، کاهش بودجه مرکز تحقیقات استراتژیک به سیصد میلیون توان در سال مشتیست بر نمونه ی خروار ....
- سکوت ایشان همراه با تدبیری در این چند سال بود که من آن را به تعبیر دکتر محمد رضا تاجیک « سیاست سکوت » می نامم ، سکوتی که می تواند سیاست بسازد ، این سکوت را دراین چند سال در کتاب قاجار ، بیشوایی فراتر از زمان استاد محترم می توان مشاهده نمود که چگونه با سکوتی زیبا و زیرکانه ، هوشمندانه مطالبش را بیان می نمود.
- رجاء واثق دارم جناب آقای دکتر روحانی مانند دوره ی حضورشان به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی از نظرات استاد بهره مند خواهند شد.
- ایشان یک وطن برست و عاشق ایران و ایرانیست که علی رغم حضور بیش ازیک دهه برای دانش اندوزی در ینگه دنیا برای انتقال تجربیاتش به ایران آمدند ، ایشان نه غرب زده هستند و نه سازش گر ، واقع گرایی هستند که از آرمان ها هم غافل نشدند،
- ایشان شاگرد روزنا یکی از بزرگترین نظریه بردازان حال حاضر در روابط بین الملل و مورد احترام بسیاری از دیبلمات ها با حضور در بیش از 500 کنفرانس بین المللی هستند که نظراتش برای بسیاری از صاحبنظران در عرصه ی سیاست خارجی محل وثوق است ، ایشان نه به دنبال کار اجرایی است و نه روحیه ی چنین کاری راداردسیاستمداریست در سایه که باید از تدبیر و عقلانیتش بهره گرفت ،
- کتاب عقلانیت و آینده توسعه یافتگی دکتر سریع القلم و کتاب جهانی شدن استاد که جناب آقای دکتر حسن روحانی بر ان مقدمه نوشتند ، به مانند همه ی متن هایش زیبا و برای خواند توصیه می شود .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
درود برغیرت ایرانیت که منصفانه نظر دادی باغیرت
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۶
مرسی مرسی
میدانی 700000000000دلار درآمد نفتی یعنی چه؟

بله اگر شما يكسري به كل كشور سفري داشته باشيد و زير ساختها را ببينيد آن وقت متوجه ميشويد كه ....
در سیاست خارجی از جمله موضوع 5+1 دولت احمدی نژاد و سعید جلیلی علاوه بر اینکه پیشرفتی نداشتند بلکه وضعیت رو خراب تر کردند و بعد اومدند و گفتند عزت ملت حفظ شد که ما تسلیم غرب نشدیم !!!!
با شعار دادن و مرگ به این و اون گفتن عزت و اقتدار به دست نمیاد. عزت و اقتدار در پیشرفت در زمینه های علم و اقتصاد و رفاه و... به دست میاد
مواظب باش گوجه یا تخم مرغ به سویت پرتاب نکنند
بله تندروي هايي وجود داشته ولي اين آقا طوري ميگه انگار ما با دنيا مشكل داريم
نه خير دنيا را 1 كشور براش تعيين تكليف ميكند و ما با آن مشكل داريم نه بقيه دنيا
وقتي ميگه نبايد باشي از اول انقلاب ببخشيد ميخواهيد تسليم بشي اون وقت اين غزت است به نظر شما برو آقا فكر شما از غرب ميآيد نه از داخل خود ايران
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
آیا چین تسلیم غرب شده؟
با سلام
اين تحليل منطقي را يكي از فيوضات اين
ماه مبارك ميدانم.و آن را به فال نيك ميگيرم.
* در خانه (كشور) اگر كس است؟ با خواندن اين تحليل يك بار براي هميشه مي بايد ختم افراط گرايي مخرب وبه اريكه ي قدرت رسيدن كتوله هاي فكري
منجمد الفكر را اعلام كند.
* البته مجلس و...در ويراني اين اوضاع
اقتصادي و انزواي سياسي و...كشوركم
بي تقصير نيستند.
* به خداي احد و واحد بايد امور كشور را
به دست افراد كاردان .مدير .مدبر و آشنا
به علم جهان انديش و تفكر منطقه گرا (وطن گرا) باشند.نه انساني چاپلوس و بي سواد.دروغگو و بي تقوا.
ما در اين كشور افراد فرهيخته زيادي
همچون آقاي دكتر داريم.ولي افسوس كه كارشان نظارگري است . افسوس و صد افسوس.
تابناک جان توام مقصری که تو این چند سال از این مصاحبه ها درج نکردی!!!!
با سلام و احترام و آرزوی قبولی عبادات همه بندگان خداوند.بطور حتم ما فراموش کرده ایم که پیرو مکتبی هستیم که مهندس و معمار آن نبی مکرم اسلام حضرت محمد (ص)است که محوری ترین موضوع را اخلاق معرفی نموده و با سیره عملی اخلاقی توانست قلوب بسیاری از مشرکان و بت پرستان را تسخیر مکتب خود نماید. همین پیامبر زمانی به واسطه حفظ دین خداوند علیرغم مخالفت های شدید یاران و صحابه صلح هدیبیه را امضا می کند و در مقابل تمام خواهی بت پرستان و قریش با متانت و بزرگواری سکوت کرده و صلح نامه ای را امضا که در ظاهر همه مفاد آن به ضرر مسلمان نان می باشد ، نبی مکرم حتی صحابه خود را که معترض امضای این قراداد بوده رامذمت ویا محروم ننمودند.آنچه که بر رفتار پیامبر حاکم بود اخلاق ،عقلانیت ، شعور ، منطق ،آگاهی و خدامحوری بود پس فن دیپلماسی و مذاکره را حتی در تقابل با کسانی که ظلم تاریخی را بر او و یارانش ترسیم نمودند رابخوبی می دانست و هیچ وقت یارانش را تشویق و ترغیب ننمود که از هیئت های خارجی و یا داخلی با تخم مرغ و گوجه استقبال بشود .حضرت محمد (ص)حتی در زمان فتح مکه خانه ابوسفیان و هرکه در آن خانه هست را عنوان می کنند که در امان هستند ابوسفیانی که ظلم های عظیم ومتعددی رادر حق پیامبر رواداشت.بی پرده بگویم مشکل بنیادی و اساسی ما این است که کتاب خدا، پیامبر خدا و ائمه اطهار رااز زندگی فردی ، اجتماعی و سیاسی خود خارج کرده و نظرات شخصی خود را جایگزین آن ها نموده ایم (پوسته ای اسلامی با مغز و محتوای که هیچ بوئی از اسلام نبرده است پوسته را هم بدین دلیل حفظ کرده ایم که بتوانیم راحتر به هدف و مقصدمان برسیم) بله برادر بزگوار آقای دگتر سریع القلم در طول این مدت 8 سال بسیاری از نخبگان ، اندیشمندان ، دلسوزان انقلاب اسلامی و عقلا به حاشیه رانده شدند تا پوپولیست ها بتوانند فعالیت کنند و هزینه های را بر مردم و نظام تحمیل کنند که ما و شما و همه مردم ایران شاهد و ناظر آن ها هستیم . برادرمان در روزنامه ای که با بودجه بیت المال اداره می شود تمام تلاش و همت خود را صرف اینمی نماید که عده بسیاری از دلسوزان نظام و انقلاب اسلامی را خائن ، جاسوس (که در هیچ دادگاهی جرمشان تائید نشد) ساکنین فتنه و . . . معرفی نماید کسی که خود را مسلمان و پیرو دین رسول الله می داند ولی نه این است که همین دین حفظ حرمت و آبروی انسان را مقدم بر همه چیز می داندپس چطور به راحتی با آبروی افراد اینگونه بازی می شود که حتی اجازه دفاع هم به ایشان داده نمی شود. به امید روزی که با الهام از مکتب نورانی اسلام در مواجه با مسائل گوناگون و مشکلات با آگاهی و عقلانیت بر خواسته از علم و معرفت نسبت به بررسی وحل آن ها اقدام نمائیم
اینجانب به عنوان دیپلمات وزارت امور خارجه کشورم که سالهاست در دستگاه سیاست خارجی خدمت میکنم متوجه میشوم چقدر سخنان استاد سریع القلم کارشناسانه و حکیمانه عیوب و نقصانها را موشکافانه بررسی کرده است . من متوجه میشوم در این 8 سال چه بر سر دستگاه سیاست خارجی کشورم آمده و به درجه چندم تنزل یافته است. متوجه میشوم وقتی استاد میگوید سیاست خارجی مملکت نباید به دست دکتر و مهندس باشد چه مفهومی دارد در یک مثال فردی از کابل کشی مخابرات با 20 سال کار در حوزه ارتباطات ناگهان به لطف سفارشات پای در وزارت امور خارجه نهاد و به عنوان سفیر در کلیدی ترین کشور آسیای جنوب غربی منصوب و خود را به لطف دوستانش به وزارت امور خارجه منتقل و اکنون به عنوان مدیرکل یکی از حساسترین بخشهای وزارت امور خارجه مشغول به کار است آیا باید تجربه حضور 20 ساله این فرد به عنوان مهندس در مخابرات را پذیرفت و یا شکوفا شدن ناگهانی استعداد ایشان در عرصه سیاست خارجی این کشور را؟!
اکنون در سیاست خارجی این مرز و بوم آنچنان آشفتگی ایجاد شده که وزارت امور خارجه متاسفانه تا مرحله کارچاق کنی برخی دیگر از ارگانها تنزل یافته و تعداد نیروهای دستگاههای دیگر در برخی از حساسترین کشورها از تعداد دیپلماتهای وزارت امور خارجه فزونی یافته است. کارشناسان وزارت امور خارجه ناچار در این سالها سکوت پیشه کرده اند چون نظرات کارشناسانه آنها را گوش شنوائی نیست و صد البته که اگر خرابکاری در زمینه سیاست خارجی اتفاق بیافتد این دستگاه دیپلماسی کشور است که باید تاوانش را پس بدهد .
جفا در حق وزارت امور خارجه یک مورد و دو مورد نیست و امیدوارم دولت آقای روحانی توجه ویژه ای به این نهاد حساس مبذول نماید دستگاهی که مظلومانه در سالهای اخیر تحت فشارهای شدید مالی نیز قرار گرفته و دیپلماتهایش در اقصی نقاط جهان با مشکلات مالی دست به گریبان هستند در حالی که هرچقدر فریاد برمی آورند کسی به دادشان نمی رسد. با این اوصاف شما وضعیت سیاست خارجی را در نظر بگیرید.
وزارت امور خارجه در این سالها چنان از نیروی نخبه تهی گشته که باور آن بسیار سخت و آزاردهنده است و به جای میدان دادن به دیپلماتهای جوان کسانی از سایر دستگاهها آمده و برخی از حساسترین پستهای کلیدی آنرا تصاحب کرده اند در حالی که بهره ای از دانش سیاسی ندارند و برایشان اهمیتی هم ندارد چه خواهد شد جز اینکه به نان و نوای خود برسند.
سفرای وزارت امور خارجه گاه مقاماتی هستند که دوران خدمت آنها در کشور سپری شده و صلاح در این دانسته اند که مدتی در داخل حضور نداشته باشند و برخی از آنها وقتی به خارج از کشور کوچ میکنند با کمال تاسف ممکن است چند نفر از اطرافیان خود را از طریق ماموریت از وزارت امور خارجه با خود به محل ماموریت ببرند و کسی هم پاسخگو نیست و متاسفانه اغلب این حوادث در 6 سال اول دولت قبل اتفاق افتاد و تنها با آمدن دولت جدید ابعاد مصیبت بار وقایع آن و ضرر و زیان از این ناحیه آشکار خواهد شد.
ترس از قانون و ترس از رسانه های آزاد واقعا جلوی بسیاری از مصائب این ملت و این آب و خاک را می گیرد.دستگاه دیپلماسی و دولت و بخصوص مجلس باید از دانش آموختگان حقوق و اقتصاد باشد و در تمام کشورهای برتر دنیا بدینصورت است و بعد هم علاقه به مملکت که اصلی ترین موضوع است نه اینکه با کمال تاسف در یک کشور جهان سومی معاون اول رئیس جمهور آن کشور گفته بود در هیئت دولت ان کشور مصالح عراق را به مصالح کشورشان ترجیح می دهند و باکمال تعجب از مجلس آن کشور صدائی در نیامده بود و آن شخص را برای توضیح نخواسته بودند .
چند بار تا حالا شبیه این حرف ها را از صدا و سیما شنیده ایم !!!!!!!!
ملی شدن حقیقی رسانه یکی از راهکارهای مهم برای رسیدن به اصلت عقل و تدبیر است .
ممنون آقای دکتر شما جان کلام را گفته اید
واقعا حیف نیست از چنین شخصیت برجسته و محترمی در پست وزارت امور خارجه و یا حداقل معاون اروپا - امریکای وزارت خارجه استفاده نشه.
آقای دکتر خیلی واقع بین هستن من وقتی باهاش بودم، حتی باهم تو یه ماشین داشتیم صحبت می کردیم خیلی آگاهانه و شمرده صحبت می کنند .من به دکتر یقین دارم.دولتمردان باید به حرفاش دقیق فکر کنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
بنده هم معتقدم که یکی رو باید بگذاری تا روی حرفای ایشون فکر کنه!
خیلی‌ ممنون از آقای دکتر با این مصاحبهٔ نسبتا کوتاه ولی‌ جامع. یک نکتهٔ جالبی‌ که ایشون به آن اشاره کردن مسالهٔ آزادی مطبوعات است. اگر یادمان باشد این مطبوعات بودند که نیکسون را زیر سوال بردند و وی را مجبور به استعفا کردند. متاسفانه در حال حاضر بسیاری از روزنامه نگاران ما به دلیل انتقاد در زندان بسر میبرند. اگر دولتی ضعیف نباشد از هیچ انتقادی نمی‌‌هراسد. دولت به جای آنکه از این انتقادات برای بهبود عملکرد خود استفاده کند فکر کرد که با پاک کردن صورت مسٔله مشکلاتش هم از بین میرود. به امید آنکه دولت بعدی معقول عمل کرده و کسانی‌ هم که در جایگاه‌های اجتماعی مشغول هستند رعایت انصاف و ادب را به هنگام انتقاد بکنند. بیایید همگی‌ دست به دست هم بدهیم تا نام ایران را دوباره قرین عزت و سربلندی نمائیم. تا اذهان مردم دنیا با شنیدن نام ایران به یاد تاریخ و فرهنگ غنی این مرز و بوم بیافتد و نه جنگ و ویرانی! بیاییم یک بار هم که شده به خاطر خدا قول دهیم که حرف‌های نسنجیده نزنیم، اگر توانایی قبول مسئولیت پست و شغلی‌ را نداریم خود را برای آن کاندید نکنیم و دست آخر این که منافع ملی‌ را بر منافع شخصی‌ و گروهی خود ترجیح دهیم.
ممنون از تابناك كه سخنان جناب دكتر رو باز تاب دادند و منون از از آقاي دكتر كه اين قدر منصفانه و عاقلانه صحبت كردند.
چقدر خوب است که نمایندگان مردم در مجلس اندکی به مطالب گفته شده بیندیشند تا شاید در آینده به اندازه زره ای در تصمیم گیری در خصوص سیاست خارجی نقش داشته باشند تا تصمیم گیری در حوزه سیاست خارجی کشور به یک یا چند نفر خاص محدود نشود.
اقا خداوکیلی من کیف کردم. مرحبا
باید از وجود نازنینانی چون دکتر سریع القلم در وزارت خارجه حتما استفاده شود . درود بر چراغ دانایی و علم و صلوات بر روح نازنین پامبر ص .
احسنت بر جناب استاد سريع القلم .دست مريزاد. خواستم خدمت دوستان عزيزي كه به استاد خرده گرفته كه چرا تا بحال حرفي نزديد بگويم كه: مثال اصلي همان اساتيدي كه از دانشگاه بازنشسته كردند. يا وزير امور خارجه كه در كنيا از سمتش بركنار شد.لذا استاد سريع القلم هم اگر حرفي ميزد اكنون در ميان ما نبودند كه اظهار نظر كنند. دست مريزاد استاد
واقعا خیلی مطلب خوبی بود از اول تا آخرشو کامل و با دقت خوندم و با 90% موافقم حرف دل اکثریت مردم ایران همینه + این که همین طور که غرب رو نمیشه دلیت کرد
تابناک پیشنهاد میکنم واسه نظرات پاسخ هم لایک و دیسلایک قرار بدین.
چقدر دیر این حرفها گفته شد. پس شما کجا بودید
با سلام
دوستان عزيزي که مي گوييد دکتر سريع القلم اين هشت سال کجا بوده بدانيد که ايشان کتابي دارد بنام جهاني شدن که مطالب حاضر بخشي از آن است اين کتاب در دهه هشتاد چاپ شده و در دسترس است اين هشت سال گوش شنوائي نبوده
پاسخ ها
رضا
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
برای چنین مسائلی که اینهمه هزینه برای مملکت ایجاد میکند چاپ کتاب خیلی کند است و بردی هم ندارد. یاید داد بزنند و همه را آگاه کنند تا سریعا توجه شود.
ضمن تشکر از تابناک برای این مصا حبه بسیار روشنگر .
واقعا از لحن کلام و انتقاد منصفانه و سخنان وزین و بانجابت دکتر لذت بردم
فرما یشات جناب دکترکاملا درست و منطقی است. وقت ان رسیده که پوپولیست دست از سر سیاست برداره و کار را به کاردان سپرد. به اندازه کافی این مملکت از شعارهای تعهد به جای تخصص و..... ضرر دیده.
خیلی وقت بود که کسی حرف معقولانه ای نزده بود . اما کو گوش شنوا . یعنی میشه روزی رو دید که ملت ما اینطور با منطق و عقل به مسائل کشورشون فکر کنن؟؟؟؟!!!!
بسیار مصاحبه علمی و فنی بود امید است بجای احساسات منطق بر مسئولین ما حاکم گردد
با سلام واقعا آدم یک طرفه به قاضی بره همیشه پیروزه و دفاعیاتش شیرین واقعا ظلم در حق دولت است که بعد از این هشت سال چنین تهمت هایی زده شود بحث این آقای استاد دانشگاه بیشتر برای حل مسئل مادی است نه زنده کردن آرمان های امام و رهبری در سیاست خاجی اگر خواب نباشید میدانید که الان در دنیا استکبارستیز تر از این دولت کسی نیست ما حاضر نیستیم برای لقمه ای نان چربتر از اروپاییهای پست و امریکاییها گدایی کنیم یادمان نرود تحقیر رییس دولت قبلی دردیدار رییس جمهور فرانسه پس از 8 سال گفتگوی تمدنها و بله قربان گویی غرب
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
چیزایی که گفته شده مصداق تهمت نیست . واقعیته. اگر که چشم بینا و دل آیینه باشه.آرمان کیلیویی چنده وقتی بیمار من از بی دارویی از دنیا میره.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۵/۰۵
دوست عزیز همانطور که در عنوان این مقاله نوشته شما هم بروید کتاب بخوانید. اخه برادر من یک نگاه به این همه ببکاری و فقر و اعتیاد و.... بینداز . باز هم روت میشه از این حرفها بزنی؟
درود بر آقای دکتر سریعالقلم.
من استاد دانشگاه هستم و معنی واقعی حرف های آقای دکتر را با جان دل صحه میگذارم.
از اقای روحانی غزیز میخواهم برای رضای خدا و آینده این مملکت و ملت گفته های آقای دکتر سریعالقلم را 3 بار بخواند.

استدعا دارم کامنت ها را 4 بار بخواند.
ای کاش اقای دکتر به شعارهای توهین امیز که مدتهاست جز فرهنگ ماشده است اشاره ای می کرد. ایا صحیح است به تمامی مردم یک کشور ویا به پرچم یک کشور توهین کرد و بعد انتظار سکوت این کشورها را داشت .کجاست رسم مسلمانی ؟
با درود فراوان خدمت استاد گرانقدر و فرزانه جناب آقای سریع القلم و سپاس فراوان از سایت اینترنتی تابناک که به حق گسترش دهنده علم معرفت و جهان شناسی در ایران است

همانگونه که کامنت ها و پیامهای دوستان نشان میدهد بیانات و گفتارهای این استاد برجسته و فرهیخته جایگاه زیادی در بین نسل جدید نو اندیش ایرانی دارد نسلی که واقعیتها را خوب درک میکند خواهان پیشرفت ایران است نسل جدید ایران برای رشد و اعتلای معقول و منطقی ایران متناسب با ظرفیتهای درونی جامعه ایران همراه با پذیرش بین المللی تلاش میکند باید همه ما ایرانیان همت کنیم و با احساس مسئولیت و تکیه به داشته های موجود و به دور از زیاده گویی و کوته مگری زمینه را برای بهبود وضع عمومی ایران آماده کنیم


در ضمن از جناب آقای دکتر روحانی رییس جمهور منتخب و محترم ملت ایران خواستارم با ایجاد مرکز استراتژیگ مطالعات و راهبردهای وزارت خارجه با حضور دانشمندان بزرگی مانند دکتر سریع القلم زمینه را برای نوگرایی و پویایی دستگاه دیپلماسی ایران فراهم کنند به امید آن روز مهراب هدایت دانش آموخته روابط بین الملل
اولین گفتگوی طولانی بود که تا اخرش خوندم . یه جاهایش واقعا قابل تامل بود .

از زمانی که این دولت کارش رو شروع کرد دقیقا" این نکاتی که جناب دکتر گفتن (عده‌ای که قبلاً هواپیما سوار شده‌اند، سیر هستند، غذای خوب خورده‌اند، زندگی متعارفی داشته‌اند و با جهان آشنایی دارند، منافع دیگران را نیز در نظر می‌گیرند و از همه مهم‌تر از ثبات فکری برخوردارند، قابل اتکا‌ هستند و ظرفیت تغییر جهان‌بینی پنج بار در یک روز را ندارند.)قابل تامل است.
نظرات و گفته های بسیاری دقیق و درست بود تشکر می کنم
با توجه به شرایط موجود بهتر است دولت آینده اجازه نقادی معقولانه به موافقان و مخالفان را بدهند تا اوضاع در شرایط عقلانی تحلیل شود .
درودبردكترصريح القلم
درودبرآقای دکتر!
ایجاداتاق فکرومشاوره دادن به رییس جمهورهنگام سخن گفتن درمجامع،ازضروریات است.نبایدبی حساب وکتاب حرف زدوبهانه دست دیگران داد.
آقای دکتر سپاسگزارم ولی مصیبت یکی دو تا نیست. به قول آقای روحانی " این سینه پر است". اگه گوش شنوایی تو این مملکت بود، حال و روز زندگی ما رنگی دگر داشت.
خیلی خیلی ممنونم برای این گفت و گو
با سلام ، سخنان آقای دکتر سریع القلم را مردم با باجان و دل قبول دارند ولی این نظرات برای بعضی افراد صاحب نفوذ قابل قبول نیست و حرف خودشان را می خواهند به ملت و کشور تحمیل کنند
موافقم
خیلی خیلی ممنونم برای این گفت و گو
تا حالا مطلبی این قدر جامع و زیبا نخوانده بودم
سریع القلم و صریح الکلام
واقعا دکتر سریع القلم بسیار زیبا معضلات رابیان کردند . متن ایشان را در مورد سیاستمدار کیست؟ را هم در همین سایت خواندم که بسیار با محتوا بود. ممنون از انتشار این گفتگو
عجب تیتری پوپولیست ها کتاب بخوانند. آفرین
بسیار عالی بود .جای تعجب که از وجود ایشان بعنوان یک مشاور کارکشته سیاسی در مجموعه دولت استفاده نشود
این که این آقا چه کتابی رو نوشته و کدوم طرفیه کاری ندارم.بنا به فرمایش مولا سخن حق را از هر کس شنیدی قبول کن.حرفاش درست بود.
فکر نمی کردم کسانی درایران باشند که بتوانند با این پختگی شرایط را تجزیه و تحلیل کنند . آفرین امید وار شدیم به آینده .
با خواندن این مطلب پی بردم که در این چند سال چه بزرگانی را خانه نشین کردیم.
من همیشه فکر می کردم که آدم روشن فکری هستم اما الان پی بردم که در قیاس با آقای سریع‌القلم هیچی نیستم.
جناب دکتر تحلیل های جنابعالی همواره بخصوص است و از هیچکس دیگری شنیده نمی شود.خدا کند سیاستمداران حتی یکبار هم که شده مطالب شما را بخوانند.
با سلام و تشکر از شرح بسیط این درد عظیم و ارائه راه کارهای مفید توسط استاد. کامنتهای دوستان کفایت می کند و سواد بنده به آن چیزی نمی افزاید. کتاب قاجار ایشان را خوانده ام و بسی لذت برده ام. اگر دوستان لینک پی دی اف کتابهای "عقلانیت" و "جهانی شدن" استاد را دارند به اینجانب هم ارسال کنند. با تشکر
بسیار بسیار واقغی بود درودبرآقای دکتر!
ایجاداتاق فکرومشاوره دادن به رییس جمهورهنگام سخن گفتن درمجامع،ازضروریات است.نبایدبی حساب وکتاب حرف زدوبهانه دست دیگران داد. خیلی خیلی ممنونم برای این گفت و گو
احسنت بر این مرد علم و سیاست. استخوانی که 8 سال در گلوی ملت گیر کرده بود رو عالی توصیف کرده. خدا حفظش کنه استاد رو.
این یعنی عقلانیت و تدبیر
آسیب شناسی دقیق و کارشناسی از اوضاع داخلی و خارجی ایران ، خدا کنه یکی پیدا بشه حداقل یک بار این مصاحبه را بخوانه .
بزرگترین مشکل در شخصیت هیجانی ماست . اگر بتوانیم خود را پالایش کنیم . شرایط در نهایت چه در داخل و در خارج به نفع همه ما خواهد شد
سوال هفتم از دکتر سریع القلم سوال مطلوبی نیست پرسیده شده آیا دولت آقای روحانی موفق خواهد شد شرق گرائی افراطی (به طرف روسیه و چین)در سیاست خارجی را کاهش داده و در رابطه با شرق و غرب نوعی توازن ایجاد کند؟
آقای سریع القلم پاسخ هوشمندانه ای داده اند که حرکت به سمت شرق با انتخاب نبوده بلکه شرایط ما را به این سمت برده است.
توجه کنید حتی روسیه و چین هم کوشش میکنند روابط خود با غرب را بهبود بخشیده و ارتقاء دهند زیرا خواهان سرمایه گذاری و علم و تکنولوژی در کشور خود هستند این خود ما هستیم که به غرب بد و بیراه میگوییم و بیش از حد به دامان شرق گرایش یافته ایم و طبیعی است روسیه و چین بخواهند از شرایط موجود به نفع منافع ملی خود استفاده لازمه را ببرند و بهره برداری کنند.
من بعید میدانم مسکو و پکن بخواهند اجباری بر ما داشته باشند که لزوما با آنها روابط داشته باشیم ما میتوانیم در عین مناسبات پاک و حسنه با این دو کشور روابط خوبی هم با غرب داشته باشیم همانگونه که اغلب کشورهای دنیا چنین میکنند. اکنون هم می توانیم از این دو عضو شورای امنیت که برد تبلیغات جهانی آنها بیش از ماست استفاده لازم را ببریم ولی متاسفانه داخل مملکت ما خیلیها بدون در نظر گرفتن شرایط از داشتن روابط با مسکو و پکن می نالند. این حسابی است که ما پیش پای خود گذاشته ایم و در وضعیت فعلی اگر حمایت این دو کشور در شورای امنیت نباشد مشکلات بیش از این نمود می یابد
به هر حال از پاسخ خوب آقای دکتر متشکریم
جانا سخن از زبان ما میگویی
پیشنهاد می کنم که دولت جدید از استاد سریع القلم به عنوان وزیر یا مشاور استفاده کند و ایشان یکی از کسانی هستند که می توانند به تغییر چهره ایران در صحنه بین المللی کمک کنند.متاسفانه برخی مسئولین دستگاه سیاست خارجی ما بطور عموم دارای بیان ساده ؛ تکراری و از نظر کاربرد اصطلاحات سیاسی و حقوقی بسیار ضعیف بوده و خیلی هایشان سالی یک کتاب هم نمی خوانند.
حیف و صد حیف ، که فرصت ها از دست رفت و اصلاح این همه خرابی واقعا" غیر ممکن،"آب رفته به جوی بر نمی گرده".
چراکشورتا حالا از وجود این سرمایه های استفاده نمی کرد؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
مطالب ارائه شده توسط آقاي دكتر در جايگاه خودش عالي است، اما اينكه آقاي دكتر در دانشگاه تشريف دارند و به اصطلاح خارج گودند، بهتر است اين انديشه با ديديگاه هاي موافق و مخالف، به يك ديدگاه احسن و كاربردي تبديل شود.
من قصد جلوگيري از ابراز احساسات ندارم و لازم است بجاي ابراز احساسات كه بسيار توسط آقاي دكتر نفي شده است به بيان ديدگاه هاي منطقي اعم از مخالف و موافق بپردازيم. به نظر بنده نظر آقاي دكتر وحي منزل نيست و با بكار بردن آن نه اقتصاد ايران و نه امنيت ايران تامين نمي شود همچنان كه ما به امنيت و منافع ملي خود مي انديشيم ديگران نيز مي انديشند لذا كاش وضعيت رسانه اي و احساس مسئوليت در بين انديشمندان به وضعيتي مي رسيد كه اين ديدگاه و ديدگاه هاي اينچنينني در بوته نقد مبارز مي طلبيدند و اختصاصا توسط انديشمندان رد يا تائيد و يا اصلاح مي شدند.
ايرانيان مي خواهند پيشرفت كنند به نظر دعواي با دنيا ندارند اما ايران را بايد در چارچوب انديشه نهادينه كرد.
آفرین بر این منطق ، دلسوزی ، اعتدال
اندیشمندان بزرگی چون دکتر سریع القلم بودند و هستند که متاسفانه فرصت ابراز نظر ندارند و همچنان در سکوت بسر می برند یا از کشور خارج شده اند بیاییم به صاحبان اندیشه احترام بگذاریم انان ستارگان اسمان اندیشه اند به بدبختی خود بیندیشم که ما را چه شده است که رتبه چهارم فرار نخبگان در جهان هستیم؟ ایا تک تک ما در ایجاد ان سهیم نیستیم؟با تمام وجود به دکتر سریع القلم و امثال او احترام می گذارم و می دانم که این گوهرهای خرد دارایی و سرمایه های نجات ما برای برون رفت از مشکلات هستند.بگذاریم نور اندیشه های انان بتابد ظلمات و جاهلیت خود به خود محو خواهند شد......
از اين رسانه وزين بابت چاپ و انتشار اين مصاحبه ارزشمند، قوي، تاثير گزار، آموزنده، تكان دهنده، ابراز دانش ، حقيقت و جسارت مطلق يك دانشمند ايراني كه همه ما به وجود گوهر بار ايشان مفتخريم بسيار سپاسگزارم ، به اميد روزي كه دانش جناب دكتر سريع القلم فاضل و انديشمند باور و يقين همه ايرانيان عزيز باشد.
جایی که چهارچوب هست ، راه در رو نیست .... !!!!!!

برای فرار باید حداقل یکی از چهارچوب ها را بشکنی ..... !!!
با تشکر از شما تابناک

خواهشمندم وبه عنوان یک ایرانی تقاضا دارم
این مصاحبه را از سایت خود حذف نکنید

با امتنان فراوان از اقای محمود سریع القلم
درود بر روان پاکت
کاش این سخنان یک بار در رسانه به اصطلاح ملی پخش می شد!
واقعا که جامع ودقیق گفتین
با سلام و خسته نباشید خدمت اقای دکتر
مثل همیشه قلم و بیان شما برای ما راهگشا و هدایتگر است
مهم‌ترین اولویت دولت جدید، تغییر سریع تصویر ایران در منطقه و جهان است؛ تصویری که نشان دهد افرادی مؤدب، با فرهنگ، اصیل، با دانش، مجهز به عفت کلام، خویشتن‌دار و فهیم نسبت به منافع و مصالح ملی در دستگاه دولتی مسئولیت پذیرفته‌اند. عده‌ای که قبلاً هواپیما سوار شده‌اند، سیر هستند، غذای خوب خورده‌اند، زندگی متعارفی داشته‌اند و با جهان آشنایی دارند، منافع دیگران را نیز در نظر می‌گیرند و از همه مهم‌تر از ثبات فکری برخوردارند،
از حرف تا عمل يا از لاي نوشته هاي كتاب ها تا واقع گرايي هزاران فرسنگ راه هست
اقای دکتر خیلی متشکریم ازاینکه واقعا حرف دل خیلی از مردم ایران را بیان فرمودید انهم باادبیاتی که فکر میکردیم در این مملکت فراموش شده است وبراستی به نکاتی اشاره فرمودید که جان کلام انسانیت واخلاق در ان نهفته است مانند اصالت .سیر بودن . دنیا را دیدن . تنها به فکر منافع خود نبودن .و.................. به قول شاعر علی الرحمه : مده مرد بی ارز را ساز جنگ که چون باز جویی نیایدبه چنگ که هرگز بنادان بی راه وخرد سلیح بزرگی نباید سپرد
واقعا موشکافانه. صرىح. با متانت وبا دراىت ومنطق بود.
بسيار سخن حكيمانه و كاملي بود به اميد آنروز كه همه نخبگان كشور عزيزمان ايران به يك هماهنگي كامل در بيان مواضع كشور برسند
جانا سخن از دهان ما می گویی
سیاست خارجی در رابطه با سیاست داخلی بده بستان تنگاتنگی دارد و هر دو اینها در گرو چگونگی تنظیم ارتباط با خیابانهاست. نبض خواستنهای جامعه در خیابانها میطپد. خیابانها آئینه انعکاس و محل بازتاب تصمیم مسئولان است، خیابانها با مسئولین حرف میزنند و کلید واژه های سیاست را بر متن خویش مینویسند. بنابراین بهتر است استاد رابطه شفاف و صادقانه مبتنی بر دانش وتعقل سیاستمداران را باخیابانها توصیه کنند نه اینکه بگویند "سیاست خارجی رااز خیابانها جمع کنید" .
واقعا بايد به نظرات دكتر و عالمان امثال دكتر سريع القلم احترام گذاشت و از علم و تجربه ايشان در امور مملكت داري استفاده كرد

پاينده باشيد دكتر
برچسب منتخب
# حمله به کنسولگری ایران در سوریه # جهش تولید با مشارکت مردم # اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل