مستند "پرزيدنت آکتور سينما" ("داستان يک پيروزي بدون جنگ") روايتگر تلاش‌هاي ميخائيل گورباچف، آخرين رهبر اتحاد جماهير شوروي، جهت تنش زدايي و برقراري رابطه و مذاکره با آمريکايي‌ها به منظور نیل به اقتصاد موفق است! تشابه زياد شخصيت ها و اتفاقات جامعه شوروي در آن دوران با شخصيت ها و اتفاقات حال حاضر جامعه ايران، اين مستند را از يک مستند تاريخي صرف متمايز کرده‌است. این مستند به کارگرداني محمدرضا بوروني توسط سفيرفيلم و به تهيه‌کنندگي سازمان هنري رسانه‌اي اوج تولید شده است.

دانلود لینک مستقیم مستند پرزيدنت آکتور سينما با کیفیت بالا و حجم 777 مگابایت - لینک کمکی

مستند "پرزيدنت آکتور سينما" ("داستان يک پيروزي بدون جنگ") روايت گر تلاش‌هاي ميخائيل گورباچف، آخرين رهبر اتحاد جماهير شوروي، جهت ايجاد رفاه براي مردم شوروي است. گورباچف معتقد بود تا زماني که تنش‌هاي شوروي با کشورهاي غربي و به خصوص آمريکا ادامه داشته باشد، رسيدن به يک اقتصاد موفق ناممکن است، به همين دليل اولويت عالي خود را تنش زدايي و برقراري رابطه و مذاکره با آمريکايي‌ها قرار داد.[1][2]

در خلاصه داستان اين مستند که سعي دارد داستان يک پيروزي بدون جنگ را روايت کند، آمده‌است: «شوروي، حسرت، آشوب، تنش با دنيا. مردي مي‌آيد تا کشوري بزرگ را با دنيا آشتي دهد… افراطي‌ها اجازه خواهند داد؟» تشابه زياد شخصيت‌ها و اتفاقات جامعه شوروي در آن دوران با شخصيت‌ها و اتفاقات حال حاضر جامعه ايران، اين مستند را از يک مستند تاريخي صرف متمايز کرده‌است. مستند «پرزيدنت؛ آکتور سينما» به کارگرداني و نويسندگي محمدرضا بوروني توسط مرکز مستند سفيرفيلم و به تهيه‌کنندگي سازمان هنري رسانه‌اي اوج توليد شده‌است.[3]

اين مستند در اول تير ماه سال 1396 به‌طور رسمي انتشار يافت.

انگيزه ساخت مستند

محمد رضا بورني، کارگردان مستند درباره انگيزه ساخت اين مستند مي‌گويد:

مسئله‌اي که باعث شد به سمت ساخت مستندي با موضوع شوروي برويم، صرف‌نظر از علاقه‌مندي‌اي که به اين حوزه داشتيم، اسناد زيادي بود که در اين حيطه مطالعه کرديم. از سال 2006 آمريکا با مسائلي پيچيده در مورد ايران مواجه شد مثل اينکه ايران تنها کشوري در منطقه بود که در پازل آمريکا خوب بازي نمي‌کرد و قواعد بازي را در کشورهاي ديگر هم به هم مي‌زد و در عين حال مخالف‌ترين کشور آمريکا در منطقه نيز بود. از سال 2006 برنامه‌ريزي‌هايي براي تغيير در ايران انجام شد که به نتيجه نرسيد و در نتيجه در دوران بوش راهبرد آمريکا در مواجهه با ايران عوض شد؛ ولي راهبرد جديد از زمان اوباما اجرايي شد. آن‌ها مي‌گفتند به جاي تغيير و براندازي بايد به سمت راهبردهاي نرم‌تر برويم. دو کليد واژه در اين زمينه وجود داشت. هر انديشکده آمريکايي را که بررسي کرديم بر دو الگوي رفتاري تأکيد داشتند. اول، الگوي مقابله آمريکا با چين و ديگري با شوروي است. تأکيد انديشکده‌هاي آمريکايي بر استفاده از راهبرد رويارويي با شوروي بيشتر بود. آن‌ها مي‌گفتند که براي رام کردن ايران و نيز براي تبديل شدن به يک بازيگر نرمال‌تر بايد از تجربه شوروي استفاده کنيم. بررسي تجربه رويارويي آمريکا با شوروي دغدغه ما براي مستند «پرزيدنت، آکتور سينما» شد. شباهت‌هاي زيادي بين الگوي رفتاري آمريکا با شوروي و الگوي رفتاري آمريکا با ايران وجود دارد. شباهت‌هايي مثل پيام نوروزي اوباما و ريگان، دخالت آمريکايي‌ها در سرکار آمدن گورباچف و تهديد نظامي، تحريم‌هاي اقتصادي، کاهش قيمت نفت، تقويت افراد و رسانه‌هاي غرب‌گرا و ترويج سبک زندگي غربي…[4]


لغو رونمايي مستند در دانشگاه صنعتي شريف
طبق اعلام قبلي قرار بود اين مستند پيش از انتخابات رياست جهوري سال 1396 ايران در ساعت 13:30 يکشنبه 27 فروردين سال 1396 در سالن جابربن حيان دانشگاه صنعتي شريف رونمايي شود که با وجود کسب مجوزهاي لازم از دانشگاه، چند ساعت مانده به زمان رونمايي، مسئولين دانشگاه با مخالفت خود، از برگزاري اکران مستند «پرزيدنت؛ آکتور سينما» جلوگيري کردند.[5]

اين اتفاق انتقادات زيادي را از سوي فعالين مدني و فرهنگي ايراني به دنبال داشت. به دنبال آن صوتي از معاونت فرهنگي وقت دانشگاه صنعتي شريف، منتشر شد که دليل لغو مجوز اکران را پوستر مستند دانسته بود. وجود عکس حسن روحاني در کنار اوباما يکي از دلايل لغو اين اکران بود.

رونمايي از مستند در دانشگاه صنعتي اميرکبير و حواشي آن

در پي لغو مجوز رونمايي در دانشگاه صنعتي شريف، تلاش‌هاي ديگري نيز توسط تيم سازنده براي رونمايي مستند انجام گرفت که در نهايت منجر به رونمايي در سالن مولانا ي دانشگاه صنعتي اميرکبير شد.

رونمايي نهايتاً در روز 28 فروردين سال 1396 در دانشگاه صنعتي اميرکبير برگزار شد.

پس از پايان مستند ناصر نوبري ديپلمات سابق ايران در شوروي ضمن ابراز خرسندي براي حضور در جمع دانشجويان دانشگاه صنعتي اميرکبير، بيان کرد: ? سال است که آرزوي ساخت چنين مستندي را دارم.

وي اظهار کرد: اين مستند همچون ماشين زماني است که به خوبي بيانگر اتفاقات ميان شوروي، آمريکا و غرب است که من هيچوقت نمي‌توانستم با سخنراني آن را به مخاطبان انتقال دهم. مستند «پرزيدنت آکتور سينما» به نحو احسن وقايع تاريخي را که تشابهي بسياري با زمان حال ما دارد، به نمايش درآورده است.

او همچنين با اشاره به سخن حضرت علي (ع) که فرمودند «من از تاريخ گذشتگان به نحوي مي‌دانم گويي با آن‌ها زندگي کردم و گذشته دنيا، براي خبر دادن از آينده آن کافي است» گفت: در تاريخ هيچ چيز شبيه چيز ديگري نيست و حتي در ساختار هستي همه چيز منحصر به فرد است، اما مي‌توان با شبيه‌سازي و قالب بندي اتفاقات گذشته، از گذشته عبرت گرفت و راه درست را پيدا کرد. گورباچف راه حل شدن مشکلات را رفتن به سمت غرب مي‌دانست و در مسايل بين‌الملل بيشتر سعي در افزايش ارتباطات و تجارت با غرب را داشت، تا جايي که تمام درخواستهاي ريگان، رئيس‌جمهور وقت آمريکا را براي داشتن صلح و جلوگيري از جنگ پذيرفت. در آن زمان اصلي‌ترين هشداري که امام خميني (ره) به گورباچف داد اين بود مبادا در باغ سبز غربي‌ها شما را فريب دهد.

نوبري در مراسم رونمايي از اين مستند درباره? عملياتي نشدن وعده‌هاي آمريکا به شوروي، بيان کرد: با گذشت زمان و انجام نشدن وعده‌هاي آمريکايي‌ها و تضعيف کشور روسيه، بين مردم ? دستگي به وجود آمد که هر ? براي مملکت مشکل ساز بودند؛ يک کمونيستهاي تندرو و نقطه مقابل آن،اصلاح‌طلبان تندرويي بودند که شديداً در حزب کمونيست و ارتش قدرت داشتند.

وي در ادامه بيان کرد: در آن زمان و در حين فروپاشي روسيه، فردي به نام پوتين براي جلوگيري از تجزيه شدن روسيه با انجام ندادن تعهداتي که نام حقوق بشر به خود گرفته بود، به جنوب روسيه رفت و با جنگي تمام عيار و خونين موفق به نجات روسيه و به عنوان قهرمان روسيه شناخته شد و يلتسين در ? ماه مانده به پايان رياست جمهوري با عذرخواهي از مردم استعفا داد و پوتين براي منافع ملي به دور از هيچ وابستگيِ گروهي، موفق به انجام اين کار شد.

ناصر نوبري در پايان صحبتهاي خود به پندگيري از تاريخ اشاره کرد و گفت: با توجه تشابهاتي که در اتفاقات آن زمان روسيه و حال ايران افتاده‌است، مي‌توانيم درس‌هاي بسياري بگيريم که نيازي نباشد بعد از ساليان سال متوجه اشتباه خود بشويم. وظيفه همه کساني که اين مستند را ديدند اين است که به اطرافيان خود نقل کنند.[6][7]

موجي از اکران‌هاي دانشجويي
پس از رونمايي اين مستند در حدود 40 اکران دانشجويي در شهرها و دانشگاه‌هاي مختلف نظير دانشگاه گيلان، دانشگاه امام صادق (ع) و دانشگاه پيام نور اردبيل برگزار شد.

برخي از آن‌ها نيز با حواشي خاصي همراه بود. به عنوان مثال اکران دانشجويي در دانشگاه زنجان علي‌رغم هماهنگي‌هاي انجام شده لغو شد. دانشجويان دست اندر کار اين اکران دانشجويي، در تحقيقات خود فشارهاي دولتي را علت اين لغو اکران عنوان کرده‌اند.[8]

رد پروانه نمايش[ويرايش]
پس از عدم صدور مجوز براي اين مستند، مدير مرکز مستند سفير فيلم با ارسال نامه‌اي به وزير ارشاد خواستار رسيدگي به وضعيت اين فيلم شد. بنا به نامه منتشر شده از سوي مسئولان اين مؤسسه، اقدام‌هاي لازم براي دريافت پروانه نمايش از سوم ارديبهشت 1396 آغاز شده و پس از ارجاع به شوراي تخصصي بررسي فيلم‌هاي توقيفي، نهايتاً اين پاسخ اعلام شده‌است که «فيلم مردود است و مجوز صادر نمي‌شود.»

نامه مؤسسه «سفير فيلم» خطاب به وزير ارشاد به شرح ذيل است:

جناب آقاي صالحي اميري
وزير محترم فرهنگ و ارشاد اسلامي
با سلام
احتراماً به استحضار مي‌رساند، مؤسسه سفير فيلم مستند آرشيوي «پرزيدنت؛ آکتور سينما» را به همراه مدارک لازم در تاريخ سوم ارديبهشت ماه 1396 جهت دريافت پروانه نمايش از طريق تهيه‌کننده اين اثر به اداره نمايش خانگي سازمان امور سينمايي تحويل داده‌است. پس از چندين مرتبه پيگيري و به‌رغم اينکه معمولاً ظرف دو الي سه هفته به درخواست‌ها پاسخ داده مي‌شد، اين بار با گذشت بيش از 80 روز از درخواست سفير فيلم و پس از بازبيني‌هاي انجام شده روي اين اثر و ارجاع به شوراي تخصصي بررسي فيلم‌هاي توقيفي، نهايتاً اين پاسخ اعلام شده‌است که «فيلم مردود است و مجوز صادر نمي‌شود.»
جنابعالي اخيراً عنوان نموده‌ايد «سياست سازمان سينمايي ما بر اين است که اصلاحات را اعلام مي‌کند و در صورت انجام اصلاحات دوباره براي پروانه نمايش بررسي مي‌شود و در نهايت تأييد خواهد شد.» اما پيگيري‌هاي انجام‌شده از آن سازمان مبني‌بر اعلام اصلاحات يا مواردي که بايد حذف شوند، بي‌پاسخ مانده و استدلالي در مورد غيرمستند بودن محتواي اثر يا عبور از خطوط قرمز به سفير فيلم اعلام نشده‌است. انتظار مي‌رود همان‌طور که جنابعالي به درستي تصريح کرده‌ايد «در فرايند مجوز فيلم‌ها نه وزير و نه رئيس سازمان سينمايي و نه هيچ سازمان ديگري مداخله ندارد»، احياناً دخالت‌هاي سياسي و جناحي «ديگراني»، مانع از انجام وظيفه قانوني سازمان امور سينمايي نشود؛ لذا خواهشمند است دستورات لازم جهت شفاف‌سازي و ابلاغ علت عدم صدور مجوز نمايش براي مستند «پرزيدنت؛ آکتور سينما» را که در اکران‌هاي خصوصي مورد تأييد و تمجيد بسياري از هنرمندان، منتقدان سينمايي، مسئولان و متخصصان قرار گرفته‌است، ابلاغ فرماييد.
پيشاپيش از بذل توجه حضرتعالي کمال تشکر و امتنان را دارد.[9]
با وجود پيگيري‌هاي انجام شده، مؤسسه سفير فيلم موفق به فهميدن دليل رد مستند و احياناً اصلاحات مورد نظر سازمان امور سينمايي نشد. پس از اين واقعه روزنامه صبح نو در اعتراض به اين اتفاق، تيتر يک روزنامه خود را به مستند پرزيدنت آکتور سينما اختصاص داد.[10]

اين روزنامه در مطلبي مصاحبه به محمد رضا بروني، کارگردان مستند پرداخت. محمد رضا بروني در اشاره به سؤالي در اين باره گفت:

در سوي ديگر ماجرا، در کل بحث گرفتن مجوز براي مستندها چندان رايج نيست اما از آن جايي که برخي از دانشگاه‌ها آن را نمايش نمي‌دادند و مجوز مي‌خواستند ما نيز اقدام کرديم. در اين مسير نيز با توجه به اين که اغلب مجوزها براي يک مستند در عرض چند روز آماده مي‌شود، اما هنوز که هنوز است براي کار ما خبري از مجوز نيست. زماني که اين موضوع را پيگيري کرديم، ديديم که اين مستند که بيشتر بحث تاريخي آن پررنگ است، همراه آثار توقيفي به شوراي نمايش رفته و در آخر مردود اعلام شده‌است. از همين رو بدون اعلام دليل، مجوزي به ما داده نشد.[11]

پخش مستند از صدا و سيما
پس از هماهنگي‌هاي انجام شده توسط مسئولين سفير فيلم، اين مستند روز سه شنبه سوم مرداد 1396 در شبکه مستند پخش شد که واکنش‌هاي بسياري را دربرداشت.

با داغ شدن اين فضا روزنامه شرق نيز در مقاله‌اي به اين مستند پرداخت که مؤسسه سفير فيلم در کانال تلگرامي خود در انتقاد به محتواي مقاله شرق نوشت: «وقتي هنوز مستند را نديده نقد مي‌کنند بهتر از اين نمي‌شود.»

در قسمتي از انتقاد روزنامه شرق از اين مستند آمده‌است:

"اما تهيه‌کننده اين مستند، يد طولايي در توليد چنين برنامه‌هايي دارد؛ اولين‌باري که نام «اوج» به چشم مردم ايران آمد، به مذاکرات هسته‌اي در پاييز 1392 برمي‌گردد؛ مذاکراتي که ماحصل آن شد «توافق موقت ژنو». حين مذاکرات تيم هسته‌اي ايران بيلبوردهايي تحت عنوان «صداقت آمريکايي» در سطح شهر تهران نصب شدند؛ در گوشه اين بيلبوردها هم نام «اوج» به چشم مي‌خورد. يکي از اين بيلبوردها، دو نفر ايراني و آمريکايي را پشت ميز مذاکره نشان مي‌داد که.... "
در طي اين جريان هشتگ پرزيدنت آکتور سينما براي مدتي در توييتر به ترند تبديل شد.

واکنش افراد به اين مستند
در شبکه‌هاي اجتماعي بسياري از افراد شاخص در مورد اين مستند اظهار نظر کردند. از جمله اين افراد مي‌توان به شخصيت‌هاي زير اشاره کرد:

حسن عباسي: وي با انتشار يک ويديو در کانال تلگرامي خود، اظهاراتي درباره اين مستند بيان کرد. وي در حساب توييتري خود نيز افراد را به ديدن اين مستند دعوت کرد.[12]
وحيد يامين پور: او در توييتر خود از افراد دعوت کرد تا اين مستند را تماشا کنند.
حسين دهباشي در حساب توييتري خود نوشت:
«پرزيدنت، آکتورسينما» فارغ از قدري افراط‌ها در معادل‌سازي‌ها، مُستندِ «دُرست»، «به‌موقع» و «موثّري» است. ببينيد اگر تا حالا نديده‌ايد![13]
سيد محمود رضوي در حساب توييتري متن زير را درباره? اين مستند نوشت. منظور او از پخش مستند در اسفند ماه در جمله آخرش پخش مستند پيش از انتخابات رياست جمهوري سال 1396 ايران است.
پرزيدنت آکتور سينما را حدود يک ماه قبل ديدم، مستندي با تحقيقات و تصاوير بي نظير. به چند بار ديدن مي‌ارزد. کاش به جاي امروز اسفند پخش شده بود.[14]

منابع
1 سفیر فیلم. «پرزيدنت آکتور سينما». 2. «صفحه آي ام دي بي مستند پرزيدنت آکتور سينما». IMDB.
3. «روزنامه وطن امروز».
4. روزنامه فرهيختگان. «مصاحبه روزنامه فرهيختگان با عوامل مستند».
5. «لغو رونمايي مستند پرزيدنت آکتور سينما در دانشگاه صنعتي شريف». خبرگزاري تسنيم.
6. خبرگزاري مهر. «اکران مستند پرزيدنت آکتور سينما در دانشگاه اميرکبير».
7. «روزنامه وطن امروز».
8. «اکران مستند پرزيدنت آکتور سينما در دانشگاه زنجان لغو شد «پايگاه خبري تحليلي نسيم زنجان».
9. نيوز، ايمان. «چرا مجوز نمايش مستند «پرزيدنت؛ آکتور سينما» صادر نمي‌شود؟». 
10. «روزنامه صبح نو | شماره: 276 | تاريخ: 1396/4/27».
11. «روزنامه صبح نو | شماره: 276 | تاريخ: 1396/4/27». 
12. عباسي، حسن (16/4/1396). «پرزيدنت آکتور سينما» داستان يک پيروزي بدون جنگ مستندي که استاد حسن_عباسي شما را به تماشاي آن توصيه مي‌کند …» pic.twitter.com/APirFZcWCo»
13. دهباشي، حسين (4/5/1396). «پرزيدنت، آکتورسينما» فارغ از قدري افراط‌ها در معادل‌سازي‌ها، مُستندِ «دُرست»، «به‌موقع» و «موثّري» است. ببينيد اگر تا حالا نديده‌ايد!».
14. رضوي، سيد محمود (3/5/1396). «#پرزيدنت_آکتور_سينما را حدود يک ماه قبل ديدم، مستندي با تحقيقات و تصاوير بي‌نظير به چندبار ديدن مي‌ارزد کاش به جاي امروز اسفند پخش شده بود».